Hur grön president är Obama?

USAs president Barack Obama satsar 60 miljarder dollar på förnyelsebar energi. Men de nya vind- och solkraftverken planeras ofta i känsliga naturområden med utrotningshotade djur. Så allt beror på hur viktigt man tycker att bevarandet av vildmark är, säger professor Travis Longcore, som är chef för centret för hållbara städer vid University of Southern California.

– Om definitionen av grön innehåller landskapsbevarande, då är det osäkert om miljöorganisationerna godkänner presidenten rakt av. Juryn har inte fällt sitt utslag än, men den är oroad, skrattar professor .

Barack Obama nämner nästan aldrig utrotningshotade djur och växter i sina tal, däremot hur viktigt det är att skapa gröna jobb och stoppa klimatutsläppen och inte vara beroende av utländsk olja. För Obama vill inte skicka miljarder om dagen till utländska oljeproducenter.

Men Joan Taylor på miljöorganisationen är mycket oroad över de hundratals sol- och vindkraftsparker i Sydvästra USAs ökenområden som nu planeras. Hon säger att 5 av 6 byggen sker där man dokumenterat unika växter och djur.
– Varför planera miljövänlig energi och förstöra miljö på kuppen. Det finns bättre ställen att lägga solpaneler, som på hustaken i städerna, anser Joan Taylor.
Den federala markmyndigheten BLM har fått in 200 ansökningar om tillstånd att få bygga sol- och vindkraftsparker i sydvästra USA.

Tillsammans med Evan Welsh på visar hon runt vår reporter Claes Andreasson i Sleeping Beuty-dalen i den jättelika Mojave-öknen. Här planeras ett stort solkraftverk där speglar och vägar och byggarbetare kommer att skrämma iväg den hotade ökensköldpaddan, prärievargar, gnagare och skallerorm. Flera av de här djuren rör sig inte särskilt långt från sina bon. Ökenråttan, till exempel, går sällan mer än något femtiotal meter hemifrån under hela sitt liv, berättar Chris Clarke.

Här finns alltså en konflikt mellan olika miljömål: att minska klimatgaserna eller att bevara hotad natur, precis som i :s utmärkta avslöjande om att vindkraftverk hotar skyddad natur i Sverige i förra veckan. Den här miljökonflikten har i USA ställt till det för miljögrupper som tillexempel the Sierra club. Tidigare kämpade man för att bevara djur och natur, nu har man satt grön energi högst på sin lista.
-- Det betyder att man inte längre kan kämpa lika hårt för de gamla målen och att Obama-administrationen kan peka på att man prioriterar organisationens viktigaste mål. Även om det sker till priset av minskad biologisk mångfald, säger professor Travis Longcore vid University of California.

Vad tänker du om det här? Är det priset vi får betala för att minska på klimatutsläppen? Att en del djurarter och växtarter får offras på grund av all ny energiinfrastruktur vi behöver?