P3 Nyheter

Fel utrustning begränsar militärtjejer

För stora hjälmar och inga kroppsskydd som passar. Tidigare har vi berättat om bristen på rätt utrustning för tjejer som gör lumpen. Och i dag samlades värnpliktiga tjejer på Karlbergs slott i Stockholm för att diskutera och dela med sig av sina erfarenheter.

, det säger gruppchefen Jennifer Åberg.

Tidigare artikel:

- Det finns kvinnor som inte dricker vatten för att de inte vill gå på toaletten och det kan få jättefarliga konsekvenser med vätskebrist. Det kan vara svårt att hålla sig i sexton timmar, säger Paulina Rehbinder.

Paulina Rehbinder som jobbar på Värnpliktsrådet säger att det är mycket inom det det militära som inte är anpassat för tjejer. Det kan låta som ett litet problem med för korta kisspauser men Paulina Rehbinder säger att det tar mycket längre tid för kvinnor att ta av sig sin skyddsutrustning och att man inte alltid hinner gå på toaletten.

Inne i en cementbyggnad i en sal bredvid Karlbergs slott sitter Jennifer Åberg och diskuterar sina gångna sex månader i det militära. Hon är gruppchef.

- Man kan ge en order och komma med förslag på lösningar men de värnpliktiga lyssnar inte. Fem minuter senare ger en kille exakt samma order och de lyssnar direkt, äsger Jennifer Åberg.

Hon tror att den snedvridna mentaliteten hänger ihop med ett sådant konkret problem som att det inte finns utrustning i rätt storlek. Jennifer Åberg har till exempel haft problem med ett alldeles för långt axelstöd till sitt vapen.

- Det gör att jag har större problem med att skjuta. Jag är sämre på att skjuta därmed och det gör ju att jag inte kan prestera lika bra och blir sedd på ett annat vis av killarna.

På Försvarsmaktens högkvarter vet man om problemet med fel storlekar på utrustningen.

- Absolut är det så att man ska utrustning i rätt storlek. Det är klart olyckligt om det är så att vi inte lyckas utrusta den personal som vi kallar in, säger Jan Kinnander som är chef för försörjningssektionen på Försvarsmaktens högkvarter.

Tove Meyer
tove.meyer@sr.se