Colombias Farc-gerilla på framfart igen

I Colombia har de senaste årens militära framgångar mot Farc-gerillan gett intryck av att slutet på kriget är nära. Men en rad aktioner de senaste månaderna tyder på motsatsen - att Farc i stället har reorganiserats och att fred är lika avlägsen som någonsin.

Bara under årets fem första månader har Farc-gerillan genomfört omkring 600 aktioner av olika slag. Mest aktiv har gerillan varit i de södra regionerna där den till och med lyckades driva igenom en väpnad strejk som pågick i 20 dagar.

Och där för bara en vecka sedan ett gerillakommando mitt på dagen tog sig in i departementet Huilas tredje största stad, Garzón, dödade fyra poliser och militärer, kidnappade en politiker inne på kommunalkontoret och sedan lämnade staden, utan att någon försökte hindra dem. Det trots att två armébataljoner var placerade i närheten och att gerillakommandot måste köra en timme på öppen landsväg för att nå fram till den skyddande djungeln.

President Alvaro Uribe rasade och anklagade militären för passivitet.

Det finns också uppgifter som tyder på en viss demoralisering inom armén efter den senaste tidens utrensningar som orsakats av avslöjanden om att armésoldater avrättat unga civila män som sedan har presenterats som gerillasoldater som dödade i strid.

Men Farcs framgångar på senare tid beror kanske ännu mer på att gerillan nu lyckats reorganisera sig efter förra årets motgångar då flera av ledarna dödades och dess historiske ledare Manuel Maulanda dog en naturlig död. Efter den första tidens förvirring så tycks nu den nya ledningen med Alfonso Cano i spetsen på nytt ha fått kontroll över organisationen.

Och även om antalet gerillamän har minskat ordentligt, så beräknas Farc fortfarande ha 11 000 väl beväpnade soldater. Dessutom tycks Farc på nytt ha börjat tillämpa en mer klassisk gerillastrategi; mindre och mer rörliga grupper som undviker konfrontation med regeringsstyrkorna och istället organiserar bakhåll och snabba aktioner.

På senare tid har också Farc placerat ut tusentals landminor i stora områden, vilket har drabbat civilbefolkningen där och samtidigt på nytt gjort det svårare för armén att ta sig in i gerillans basområden.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se