Folksam säljer innehav i Swedbank

Ägarturerna i Swedbank fortsätter. Efter börsens stängning igår berättade Folksam att man sålt 39 miljoner aktier i banken, för att minska sina risker. Folksam kan ha tjänat nästan en miljard kronor på affären. Men vem som köpt aktierna är höljt i dunkel.

– De här aktierna är sålda av marknaden så jag vet inte uppriktigt sagt inte vilka de har sålts till, utan det har gjorts som vilken  aktieförsäljning som helst, säger Michael Kjeller, som är finansdirektör på Folksam Liv och har ansvarat för försäljningen. 

Har det varit svårt att få dem sålda? 

– Nej, skulle jag säga. Omsättningen av aktien har varit så pass hög att vår egen bedömning är att det här har gått obemärkt förbi. 

Det var under nyemissionen i höstas som Folksam blev storägare i Swedbank. Då lånade man också ut pengar till sparbanksstiftelserna som köpte aktier med lånade pengar. Men under vintern och våren rasade Swedbankaktien och i mars tvingades Sparbanksstiftelerna lämna över sina aktier till långivaren, Folksam. 

Det är de här aktierna som Folksam nu sålt och gjort en god affär. Aktierna köptes för strax under 20 kronor och har nu sålts för mellan 36 och 50 kronor vilket innebär att Folksam kan ha tjänat nästan en miljard kronor på affären. 

Hos Sparbanksstiftelserna är reaktionen dämpad. 

– Det är ju trist att vi hamnade på obestånd. Däremot kan vi ju inte ha någon uppfattning om hur Folksam disponerar sina resurser, säger Lorentz Andersson som är ordförande i det förvaltningsbolag som just nu håller på att avvecklas. 

Folksam har alltså sålt 39 miljoner aktier i Swedbank. Det gör också att de inte längre är största ägare i banken, utan det är nu de drygt 60 fristående sparbankerna som tillsammans kontrollerar ungefär 11 procent. 

– Jag blir ganska förvånad. Det är klart att Folksam haft ett stort ägande och det är klart att man kanske har funderat på om de skulle ha kvar det under lång tid. Men jag kände inte till att de skulle sälja av, säger Lennart Ohlstenius, ordförande för Sparbankernas riksförbund. 

Kommer då Folksam sälja fler aktier i Swedbank? 

– Vi har i samband med de transaktioner som vi gjort under de senaste veckorna, sagt att vår strategiska innehav ska ligga på någonstans 8-10 procent, säger Folksams vd Anders Sundström. 

Det vill säga där ni befinner er just nu? 

– Där vi befinner oss just nu, ja, säger Anders Sundström. 

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se