
Fiskar smartare än man tidigare trott
Fiskar kan lära sig av andra fiskars erfarenheter, till exempel när det gäller att hitta mat. Det visar ny brittisk forskning på småspigg. Det här sättet att lära sig av sina artsfränder har man inte kunnat se hos andra djur.
– Studien är väldigt tydlig och visar att fiskindivider faktiskt kan lära av varandra. Det tycker jag är väldigt spännande. Man har ju haft tankar kring det här i rätt många år, men just att man har visat det så tydligt är det som gör det innovativt, säger Magnus Appelberg, laboratoriechef på Fiskeriverket.
Studien gick till så att forskare från universiteten Durham och S:t Andrews i Storbritannien släppte ned 270 småspiggar i ett akvarium och delade in dem i flera grupper. I varje ände av akvariet fanns en foderautomat. Den ena foderautomaten släppte ifrån sig fler maskar än den andra.
Först fick en grupp fiskar simma runt och upptäcka att de föredrog automaten med fler maskar. Sedan fick de här fiskarna titta på andra fiskar i samma akvarium, men den här gången hade man bytt plats på foderautomaterna så de nya fiskarna hopades i andra änden av akvariet.
När de första fiskarna sedan fick simma fritt igen valde 75 procent av dem att simma till den automat dit de sett sina kamrater simma, trots att den automaten tidigare hade gett snål utdelning.
Det här sättet att lära sig av sina artsfränder har man inte kunnat se hos andra djur. Hjärnstorleken är alltså inte allt när det gäller social inlärning. Enligt forskarna kan småspiggarna ha tvingats att bli så här smarta. De kan ha varit tvungna att lära sig av andra hur man hittar mat medan de gömmer sig från rovdjur, eftersom de själva inte kan riskera att synas när de letar efter mat öppet.
Referens:
Jeremy R Kendal, Luke Rendell, Thomas W Pike, Kevin N Laland. Social learning in sticklebacks. Behavioral Ecology 2009. doi: 10.1093/beheco/arp016.
Camilla Millner
camilla.millner@sr.se