Härnösand

Ljudliga verk flyttar ut på Murberget

Länsmuseet Murberget i Härnösand fortsätter på Ljud-temat i sina utställningar i sommar.

Mitt i det traditionella midsommarkalaset på fredag är det också vernissage för "3LJUDverk" ute i byggnaderna på friluftsmuséet.

Efter utställningen Ljudlabyrint inomhus på Murberget i vinter fortsätter länsmuseet på temat ljud i sommar, fast ute i friluftsmuseet.
Tre totalt olika verk finns att beskåda och uppleva i de gamla byggnaderna.

Ljud från sjuka organ
I en installation av konstnären Mari Kretz möter man autentiska ljud från sjuka organ. Ljud som brusar, pulserar, darrar. Ljuden skapar vibrationer i hela rummet och bildar geometriska mönster i vattenytan ovanpå på vitblanka bord. På så vis tar sig ljuden in i kroppen inte bara genom öronen.

Musik och tortyr
Alla tre verk har sitt ursprung i forskning. Peter Bryngelsson har till exempel forskat i musik och tortyr i flera år. Det har genererat i en film, en bok och nu också en utställning. Besökaren möter en tortyrkammare, en fiktiv cell i spånskivor med en dörröppning, en stol i mitten, en svart huva att trä över huvudet och en stereo med tortyr-ljudens tio i topp, eller mer exakt tretton olika exempel på ljudtortyr. Det hela blir en obehaglig resa i hur musik och ljud kan gå från njutning till obehag. Den historiska kopplingen och ljudens autencitet blir också en historieresa, liksom den nakna sanningen om hur musik och ljud används med onda syften även idag.

– Jag har nog tänkt att besökaren ska tänka efter och omvärdera sitt förhållande till musik och tortyr och onsdska och godhet. Det ger sedan effekter i det vardagliga livet, det egna valet av musik och förmåga att förstå hur människor blir onda, säger Peter Bryngelsson.

Anrika sagor i mobilen
Den tredje installationen är en påhittad sägen som man kan hitta fyra av byggnaderna på Murberget, förutsatt att man har mobiltelefon med bluetooth. En kontrast mellan den gamla genuina miljön på Murberget och det mest moderna. Formspråket och sägnerna är utformade bland annat via länsmuseets egna arkiv.

Efter att besökaren hittat rätt tavla på väggen, och rätt knapp på telefonen, landar sedan sagans olika delar som ett meddelande i telefonen, att uppleva på plats och att ta med hem.

Karin Lycke
karin.lycke@sr.se