Efter Ekots granskning

Stora förändringar för ungdomshemmen

Statens institutionsstyrelse, Sis, genomför nu stora förändringar efter Ekots avslöjanden om hur barn olagligt blivit isolerade i celler på statliga ungdomshem. Åtgärderna har enligt Sis högsta prioritet och lediga institutionschefer kallas nu in från semestern.

I veckan har Ekot avslöjat hur barn olagligt blivit inlåsta i isoleringsceller på statliga ungdomshem. Isolering har bland annat använts i bestraffande syfte, vilket inte är tillåtet.

Det finns exempel på barn som försökt ta sina liv eller skadat sig själva och som därför helt i strid med lagen blivit inlåsta i isoleringsceller.

Nu presenterar alltså Statens institutionsstyrelse, Sis, en handlingsplan för att komma till rätta med de avslöjade bristerna.

Där här är några av punkterna:

  • Reglerna skärps vid isolering.
  • Alla institutionschefer, även de har semester, kallas till möte i nästa vecka för genomgång om hur isoleringarna ska gå till.
  • Alla isoleringar från förra året ska granskas igen.
  • Varje beslut om isolering ska från och med nu direkt skickas från ungdomshemmet till den högste chefen i regionen för granskning.
  • Extra utbildningar för personalen ska genomgöras med externa experter.

Sis generaldirektör Ewa Persson Göransson är upptagen med förändringsarbetet och hinner ställa upp på en intervju, men hon skriver i ett pressmeddelande:

"Vi går nu till botten med de brister som avslöjats. Det arbetet kommer att få högsta prioritet och vi kommer att anstränga oss till det yttersta för att garantera våra ungdomar och klienter vård och behandling av hög kvalitet och med hög rättssäkerhet."

Max Calner har suttit flera år på olika statliga ungdomshem och blivit isolerad flera gånger.

– När jag lyssnade på programmet var det ju flera stycken som jag. Det är skönt att man inte var ensam om det som har hänt, men jag tycker att de vikarierna som kommer in på sommaren måste utbildas, säger han.

Vad har det varit för problem med just vikarier?

– Att ta en person som kommer direkt utifrån som nästan är lika gammal som vi är fel. Vissa vet inte vad de ska göra och då kan det bli tjafs och sedan isolering. Men det är bra att man börjar granska i alla fall så att det händer någonting, säger Max Calner.

Bo-Göran Bodin
bo-goran.bodin@sr.se

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se