Rödgrön fastighetsskatt

Oppositionen vill både sänka och höja

Uppdaterad: 19:43
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har enats om hur fastighetsskatten ska se ut om de vinner valet nästa höst. Partierna vill höja skatten för villor med ett taxeringsvärde över fyra och en halv miljoner kronor och sänka den för hyreshus och bostadsrätter.

– Vi lämnar ett konkret och tydligt långsiktigt besked om fastighetsskatten, så att boendekostnaderna kan alla nu se vad det betyder. Det visar att vi kommer överens om en svår skattepolitisk fråga, att det går att göra lite annan fördelningspolitisk inriktning om det är en röd-grön regering, säger Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin om uppgörelsen med V och MP.

Om de rödgröna vinner valet tas sänks fastighetsskatten för hyreslägenheter och bostadsrätter från 0,4 till 0,22 procent. Den avgift på uppskov med skatten som alliansregeringen infört ska tas bort. Avgiften betalas i dag av den som sålt ett hus eller en lägenhet och fått skjuta upp skatten på vinsten.

I ett första steg ska avgifterna på uppskov under 200 000 kronor tas bort.

Vänsterpartiet har tidigare inte velat ta bort avgiften, men har givit med sig. Dessutom slår uppgörelsen fast att ingen ska betala mer än 4 procent av sin inkomst i fastighetsskatt.

En del försämringar införs samtidigt för vissa grupper. Reavinstskatten höjs från 22 till 23 procent.

Den som har en villa med ett taxeringsvärde på över fyra och en halv miljon kommer att få betala en procent extra i skatt.

– Det är 30 000 lägenheter ungefär i hela Sverige, som får betala några tusenlappar till per år. Fullständigt rimligt.

Du har tidigare talat om att villor som är taxerade för över fem miljoner skulle få en höjd skatt. Nu blir det fyra och en halv, hur förklarar du det?

– Ja, det blev en ännu lite skarpare fördelningspolitisk profil.

Fast det var inte så du ville ha det?

– Men om jag bara skulle gå in i ett samarbete och kräva att allt vad vi socialdemokrater står för är det som ska vara slutänden, då är man inte seriös, säger Mona Sahlin.

Moderate finansministern Anders Borg gillar inte förslaget om att ta bort avgiften på uppskov.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se