Jan Björklund i Almedalen

FP-ledaren inledde sitt tal med Iran

Folkpartiledaren Jan Björklund kallade Iran för en av världens värsta diktaturer när han talade i Almedalen på Gotland nu ikväll. Han gav flera exempel på förbrytelser mot de mänskliga rättigheterna, bland annat hängningen av en ung flicka.

– Atefa Sahale blev 16 år gammal. Atefa hade upprepade gånger blivit våldtagen av en 55-årig man. Enligt BBC så finns det inga domstolshandlingar att ta del av men Atefa hade erkänt att hade blivit våldtagen av den äldre mannen varpå domstolen dömde henne till döden genom hängning.

Jan Björklund fick kraftiga applåder när han började sitt tal i Almedalen med att kritisera styret i Iran. Han sa bland annat att ingenting skulle göra mer för att åstadkomma fred i mellanöstern än en ny regim i Iran.

Men talet handlade förstås också om inrikespolitik.

I dag har det alltså varit folkpartiets dag i Almedalen och inför detta hade Jan Björklund tagit fram ett nytt förslag om lärlingsanställningar. Enligt det nya förslaget ska ungdomar upp till 21 år kunna anställas med lägre lön än dagens lägstalöner och med ett begränsat anställningsskydd.

– Håll i hatten för nu ska jag säga något som har varit extremt kontroversiellt i Sverige fram tills nu. Det är faktiskt bättre att en 20-åring får ett lärlingsjobb med lägre lön än att en 20-åring går arbetslös med socialbidrag, sade folkpartiledaren Jan Björklund i sitt tal.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se