Almedalsveckan

Björklund vill ha obligatorisk a-kassa

Nästa mandatperiod kommer medlemskap i a-kassan att vara obligatoriskt för alla som jobbar, om den borgerliga alliansen vinner valet. Det vill i alla fall Folkpartiets ledare Jan Björklund som tror att den ekonomiska krisen gör behovet av en allmän a-kassa ännu större.

– Jag menar att det är orimligt i längden att många människor är oförsäkrade om de blir arbetslösa för till sist måste samhället försörja dem. Då är det bättre att vi har en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring.

Varför tar det tid?

– Därför att det är väldigt många reformer som vi håller på med samtidigt. Jag menar att vi just nu får den här krisen där många människor kommer att bli arbetslösa aktualiserar frågan på nytt.

Regeringen har länge haft planer på att göra arbetslöshetsförsäkringen obligatorisk men efter att en utredning i frågan fått massiv kritik från flera håll har det inte blivit något av med detta. I dagsläget är det ungefär en miljon människor som står utan skydd om de förlorar sitt jobb. Nu ska frågan därför utredas igen.

Jan Björklund höll i går kväll sitt tal under Almedalsveckan i Visby och han lade då stor energi på att kritisera oppositionen.

– Mot vänstern så har liberaler kämpat mot jantelagen. Denna inställning om att alla ska stöpas i samma form. Ingen ska få sticka ut, ingen ska få tro att de är något annat än en kugge i ett maskineri eller en liten del i ett stort grått kollektiv. Att staten alltid vet bättre än människorna.

Folkpartiledaren pratade också om företagande i sitt tal. Även i det sammanhanget kritiserade han oppositionen. Han sa bland annat att de rödgröna partierna tycker att det är bra att det finns företag som ger jobb men att de inte gillar företagare. Folkpartiledaren tycker att själva inställningen till företagare behöver ändras.

– Många småföretagare i Sverige känner den iskalla attityden från omgivningen. Om de misslyckas så möts de med skadeglädje och om de lyckas möts de av avundsjuka. Attityden till företagande i Sverige måste förändras och detta är en strategisk uppgift för framtiden, sade folkpartiledaren Jan Björklund i sitt tal i Almedalen.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se