Frågetecken kring jemenitiskt olycksplan

Ett litet barn uppges ha hittats vid liv efter nattens flygplanskrasch utanför Afrikas östkust. Vad som orsakade kraschen med en Airbus 310 är okänt. Men vädret ska ha varit ogynnsamt och det finns också en hel del frågetecken kring flygplanets skick.

Uppgifterna om att man hittat en överlevande från flygplansolyckan kommer från det jemenitiska flygbolaget. Tidigare har döda kroppar plockats upp ur havet från det kraschade planet, som transporterade mer än 150 personer med slutdestination Komorernas huvudstad Moroni. Fartyg och flyg har skickats ut från Komorerna och närliggande Madagaskar sedan planet försvunnit.

Flygbolaget hade noga övervakats av franska myndigheter och flera fel hade konstaterats på det plan som kraschade i natt. Det uppgav i dag Frankrikes transportminister, Dominique Bussereau, för den franska radiostationen Europe 1. Det är dock oklart var för typ av fel planet ska ha haft.

Den franske piloten och flygexperten François Grangier understryker, i en intervju med fransk radio, att det är flygplanstillverkaren, i det här fallet franska Airbus, som är ansvarig för hur kontroller och underhållsarbetet ska utföras.

– Det är varken länder eller kontinenter som bestämmer reglerna för kontroll och underhåll, utan tillverkaren, säger François Grangier, men han tillägger snabbt att det återstår att se om flygbolaget i det här fallet utfört underhållsarbetet på ett korrekt sätt.

För en knapp månad sedan störtade ett annat Airbus-plan, en Airbus 330, med 228 personer ombord, utanför Brasiliens kust under en flygning från Rio de Janeiro till Paris. Att två Airbus-plan störtat inom loppet av en knapp månad har fått många att lyfta på ögonbrynen och är för den franske flygplanstillverkaren naturligtvis besvärande.

Men att efter nattens olycka dra paralleller till det Airbus-plan som störtade i början av juni är verkligen vågat, säger den franske flygexperten Gerald Feldzer till fransk radio. Båda är Airbus-plan, men det är inte alls samma typ av plan, säger han.

Gerald Feldzer vittnar om att området där planet störtade kan präglas av svåra väderförhållanden, vilket också François Grangier understryker. 

Planet som störtade i natt var av äldre modell, vilket dock inte behöver betyda att det inte var säkert att flyga, enligt experter. Allt hänger på hur planet har underhållits. Och det är det största frågetecknet när det gäller det störtade Airbus-planet.

Anja Sahlberg
anja.sahlberg@sr.se