Flicka överlevde flygkraschen

Uppdaterad: 22:37
Sökandet efter överlevande efter flygkraschen utanför Afrikas östkust fortsätter efter att man hittat en flicka som mirakulöst överlevt kraschen. Samtidigt tvistas det om det kraschade Airbus-planets skick.

En fjortonårig flicka som överlevt flygplanskraschen, påträffades i vattnet i går och plockades upp av ett räddningsfartyg. Hon tycks ha klarat sig utan allvarligare skador. 

Vad som orsakade kraschen är oklart. Dåligt väder med stormvindar kan ha bidragit till olyckan, men frågetecknen kring planets skick står i fokus när det gäller spekulationer om olycksorsaken.

I franska Marseille samlades arga fransk-komorier för att protestera mot att franska myndigheter inte hörsammat deras tidigare protester och agerat mot flygbolag som de kallar "cowboy -företag":

 – Vi är förbannade, säger fransk-komoriern Nascadine Edari i Marseille. Varken de franska eller komoriska myndigheterna har lyssnat på oss. Män och kvinnor dog i onödan, passagerarplanet som flög från Saana i Jemen med destination Komorerna var ett skräpflyg.

Jemens transportminister hävdar att det havererade planet genomgick en fullständig inspektion i maj under övervakning av Airbus. Men den franske transportministern säger att planet hade flera fel.

– Det aktuella flygplanet hade genomgått en säkerhetskontroll 2007 och då påpekade franska myndigheter för flygbolaget att det fanns flera fel. Och som av en händelse har planet inte använts i europeiskt luftrum sedan dess, sa Frankrikes transportminister Dominique Bussereau till fransk radio. Den franske ministern kräver att Frankrike ska få delta i utredningen av olyckan.

EU vill nu göra upp en global lista över alla de flygbolag i världen som klassas som osäkra, enligt EU:s trafikkommissionär. EU har redan en svart lista över bolag som inte längre får flyga i EU:s luftrum.

Det störtade planet, en Airbus 310, användes av flygbolaget Yemenia sedan 1999. Det hade cirka 52 000 flygtimmar och hade gjort 17 300 flygningar.

Anja Sahlberg
anja.sahlberg@sr.se