S vill tvinga unga till utbildning

Uppdaterad: 12:59
Socialdemokraterna vill införa ett nytt program mot ungdomsarbetslösheten. Den så kallade jobbstarten gäller arbetslösa under 25 år och innebär att det blir obligatoriskt med utbildning efter ett år utan jobb.

– Dels vill vi att man redan från dag ett ska ha möjligheten att få praktik och utbildning - inte som nu vänta sex månader för att sedan hamna i passivitet. Sedan vill vi att det ska vara både en rättighet och en skyldighet att delta i längre, yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningar om man hamnar i långvarig arbetslöshet. En rätt och plikt som stärker ungdomarnas ställning, säger Socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros.

Varför behövs den här plikten? Gör inte unga ändå vad de kan för att få jobb?

– Jo, men det jag är väldigt allvarligt oroad för är att när man nu bara erbjuds passivitet, så trängs man efter hand ut från arbetsmarknaden och tappar sugen. Det får inte ske och därför måste ungdomarna få bra erbjudanden om bra yrkesutbildningar, så att de inte tappar sugen, säger Östros.

Socialdemokraterna har länge kritiserat regeringens program för unga arbetslösa, jobbgarantin för unga. Den är för passiv hävdar partiet. Socialdemokraterna vill ha ett annat program, alltså bland annat med obligatorisk utbildning efter ett års arbetslöshet. En ung arbetslös, som inte vill delta i det, kan förlora sin ersättning. Förebilden är utländsk,

– Vi har ett väldigt bra exempel från Danmark, där det ju inte handlar om att de har försvagat arbetsrätten för att få ned arbetslösheten, utan förstärkt de aktiva insatserna, framför allt yrkesutbildning för unga. Det har varit väldigt framgångsrikt. Det kostar resurser men innebär också att man sparar resurser på sikt för att ungdomarna kommer in på arbetsmarknaden.

Finns det inte ganska många skillnader mellan Sverige och Danmark som också kan vara en förklaring? Företagsklimat, utbud av lediga jobb till exempel?

– Det finns många skillnader, men tittar man på vad Danmark gjorde i mitten på 90-talet och då de fick bukt med arbetslösheten, så var det inte en försämring av arbetsrätten, utan aktivt erbjudande till unga att få en bra, kvalificerad yrkesutbildning. Det har hjälpt och det har varit viktigt för Danmark, säger Thomas Östros.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se