p3 nyheter

Rödgröna jobbar på fildelningsfrågan

Den rödgröna oppositionen, Miljöpartiet, Vänstern och Socialdemokraterna, försöker nu även komma överens i fildelningsfrågan. P3 Nyheter pratade med Vänsterns Lars Ohly som vill riva upp fildelningslagen Ipred och släppa fildelning för privat bruk fri. Nu försöker han övertala S att hänga på samma linje.

, tycker Lars Ohly.

- Vi försöker vid alla tillfällen vi har att påpeka vikten av att vi faktiskt inte kan stå för en politik som innebär att man förbjuder ett beteende som är omöjligt att förbjuda, och satsa resurser på att jaga vanliga ungdomar som laddar ner filer från internet säger vänsterns Lars Ohly.

Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet politik formas nu inför nästa riksdagsval val. En fråga som kommer att få stor betydelse är frågan om upphovsrättskyddad film, musik och spel ska vara fritt tillgängligt på nätet eller inte. Det är i dag olagligt att fildela upphovsrättskyddat material på nätet. Men många gör det ändå.

- Katastrof. Bura in jävlarna, säger skivbolagsdirektören Bert Karlsson.

Men vänstern och miljöpartiet vill gå en annan väg och släppa fildelningen fri för privat bruk även sånt som i dag är upphovsrättsskyddat. Frågan är kontroversiell. Lars Ohly vill riva upp fildelningslagen Ipred som Socialdemokraterna var med och röstade igenom, men det är en fråga som man måste komma överens om säger han.

-Vi sitter med det nu för ipred är inte bara ipredfrågan utan telekomdirektivet, Ipred och FRA och hur mans ska hitta en upphovsrätt som gör att artister och författare att få betalt för det dem gör säger Mona Sahlin, partiledare för Socialdemokraterna.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle.se