Flygkrasch upprör komorier i Frankrike

Ilskan är fortfarande stor bland komorier i Frankrike efter flygkraschen utanför Afrikas östkust natten till tisdagen. I morse försökte fransk-komorier blockera flygbolaget Yemenias incheckningsdisk för att övertyga resenärer att inte åka med morgonens flyg med destination Komorerna. Planet kom i väg försenat, men med flera tomma platser.

– Vi vill att alla avbokar sina biljetter, nu är det slut med Yemenia. Det var en flygande kista, en kista med 153 personer, barn, mammor och pappor. Jag förlorde fyra personer, nej, jag förlorade inte fyra, jag förlorade 150, sa komorien Yaoun i dag till fransk radio på flygplatsen i Paris.

I Frankrike bor många komorier med rötterna i den forna franska kolonin Komorerna. Bara i Marseille bor runt 80 000. Där finns en grupp som kallar sig "SOS voyage aux Comores", på svenska SOS Resor till Komorerna.

Redan i fjol höll de ett protestmöte på Marseilles flygplats mot bristande flygsäkerhet.

– Alla komorier visste att detta skulle inträffa förr eller senare, säger Moustafa Abdul Rauf till fransk radio.

Franska fartyg och flygplan bistår Komorerna i räddningsarbetet. Enligt franska myndigheter har en av olycksplanets så kallade svarta lådor med flyginformation hittats utanför ögruppen. Men enligt nyhetsbyrån AFP dementerades sedan den uppgiften av en fransk minister.

Sökandet efter fler överlevande fortgår, men ännu utan resultat.

Den 14-åriga fransk-komorien Baya Bakari tycks vara den enda som överlevt flygkraschen. Enligt hennes pappa, Kassim Bakari, som bor i en förort till Paris och som talat med henne i telefon, mår hon efter omständigheterna väl.

– Hon har fått en del brännskador och hålls under observation, sa han i dag till fransk radio.

Flickan berättade för sin pappa att hon sköts ur planet och hamnade sedan i vattnet där hon klamrade sig fast på ett föremål.

Anja Sahlberg
anja.sahlberg@sr.se