Stridslysten Sahlin siktar på pensionärer

Det var en utmanande och stridslysten Mona Sahlin som mötte publiken i Almedalen igår kväll, under politikerveckan i Visby. Själv tyckte Socialdemokraternas ledare att hon hade goda skäl att vara just stridslysten.

– Om man ser på utvecklingen i Sverige och så jämför man med de visioner och de värderingar som man själv verkligen brinner för. Så ser man vad Sverige hade kunnat göra för att ge utbildning eller chanser åt de som nu förlorar jobbet, då blir man stridslysten. Det är det som hela politiken handlar om för mig, sa Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin. 

Det var framför allt statsminister Fredrik Reinfeldt som Mona Sahlin vände sig till med sina utmaningar om att skapa fler jobb och förbättra tryggheten i a-kassan, till exempel. 

Hon presenterade också flera förslag som ska uppmuntra människor att fortsätta jobba, även efter pensionen. Och hon hade fler besked åt pensionärerna. 

– På dagens pensionärers slit är våra förmåner och hela välfärdssamhället byggt. Det är en skymf att premiera andras jobb men inte deras. Pension är uppskjuten lön. Pension och lön ska beskattas lika. Rätt ska vara rätt, också för våra äldre. 

Samtidigt står det klart att det kommer att bli dyrt att ge pensionärer samma skattelättnader som lönearbetarna har fått av alliansregeringen. Tidigare under dagen gav Mona Sahlin beskedet att hela skattesänkningen inte kommer att kunna förverkligas på en mandatperiod. 

De allra största applåderna fick Mona Sahlin i en helt annan fråga. Det handlade om hur de etablerade partierna skulle agera om Sverigedemokraterna väljs in i riksdagen nästa år. Hon krävde besked i den frågan av Fredrik Reinfeldt. 

– Vi Socialdemokrater har lämnat vårt besked. Aldrig, aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång, kommer jag att göra oss beroende av Sverigedemokraterna, aldrig, sa Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin. 

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se