p3 nyheter

(S) vill tvångsutbilda unga arbetslösa

Uppdaterad 17:04

Om Socialdemokraterna vinner valet tänker de införa ett särskilt program för arbetslösa under 25 år.

Jobbstarten, som det ska heta, ska man kunna utnyttja redan från början när man blir arbetslös, men Socialdemokraterna vill också tvinga dem som har varit arbetslösa i ett år till att utbilda sig - annars blir man av med a-kassan.

Thomas Östros:

- Idag är det svårt att få utbildning på grund av att regeringen har dragit ner på både högskolan och yrkesutbildning och andra typer av utbildningsformer och det behöver byggas ut, säger Thomas Östros som är Socialdemokraternas ekonomiske talesman.

Med en ungdomsarbetslöshet på runt 25 procent är det förstås viktigt för partierna att hitta de bästa förslagen för att få ner siffrorna. Och Socialdemokraternas förslag handlar också om att ställa krav - ungdomar som varit arbetslösa i ett år ska kunna tvingas att gå en yrkesutbildning.

- Jag tror att det är viktigt att ungdomar känner att samhället investerar i dem och sedan ska förväntningen från samhället vara att den unge tar den möjligheten.

Felipe Florez i Malmö gillar Socialdemokraternas förslag:

- Det är bra, bättre än att sitta hemma och leva på socialen.

Idén att tvinga folk till utbildning är han mer tveksam till, det går inte att tvinga någon till något den inte vill bli, säger han.

- Det är väl bra men man måste kunna fortsätta jobba efter utbildningen också, så om det inte finns jobb i framtiden så är det inte lönt att man får en utbildning egentligen, säger 19-åriga Sandra Prahl.

Och i både detta förslag och det som Folkpartiet presenterade igår om att unga ska kunna ta lärlingsjobb - hänvisar de till den danska modellen eftersom ungdomsarbetslösheten är mycket lägre där.

Men 19-åriga Lars Sansen som bor i Köpenhamn tycker inte att modellen funkar - han har sökt jobb i fyra månader och han säger att det nu under krisen är svårt att få jobb för unga i Danmark också.

- Jag kan inte hitta något just nu i alla fall. Inte efter krisen.

Natacha Lòpez
natacha.lopez@sr.se

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se