Gubbtäta festivaler, afgansk polisutbildning och uigurer i Kina

16.00 - 16.45

Ministermötet i Jönköping
Det första ministermötet under det svenska ordförandeskapet i EU äger rum i Jönköping idag. Socialminister Göran Hägglund vill sänka alkoholskatten - men vilka möjligheter har han att få med sig Eu:s övriga social- och hälsoministrar på det? Herman Meltzer, Ekot, medverkar.

Gubbtäta festivaler
Det är männen som dominerar på scenerna vid sommarens festivaler och stadsfester runt om i landet. Rekordstora Peace and Love bjöd på idel manliga artister på de största scenerna och samma förhållanden råder på festivalen i Arvika. Vem är det som bestämmer vilka artister som ska få ta störst plats? De som sköter bokningarna av artisterna skyllerpå publiktryck och på ekonomin. Varför är det så svårt att vara rockstjärna och tjej? Hör rockmusikerna Evelina Lindahl och Kicki Fagerlund, bokarna Göran Beischer från Peace and Love och Åsa Johnsen från Hultsfred, scen- och artistansvarig vid Arvikafestivalen Jonte Samuelsson och nöjesredaktören vid NSD Anna Holmberg.

17.00 - 17.45

Uigurer i Kina
Om de blodiga kravallerna i Xinjiang - 140 döda, 800 skadade - vad handlar konflikten mellan uigurerna och den kinesiska regimen om och vad händer om våldsamheterna fortsätter? Hör Hanna Sahlberg, korrespondent i Kina och Mahinur Hasanova, ordförande i svensk-uiguriska föreningen.

EU-kommissionen
Statsminister Reinfeldt tar idag emot EU:s gruppledare för att söka stöd för Barroso som fortsatt ledare för EU-kommissionen men parlamentet har satt sig på tvären och vi diskuterar vad detta kan få för konsekvenser. Medverkande: Susanne Palme, Sveriges Radios EU-reporter, Lena Ek (C) och Gunnar Hökmark (M).

Svensk polis i Afghanistan
Kriget i Afghanistan går inte att vinna militärt. Det får vi höra allt oftare. Därför har nu utbildningen av afghanska poliser fått allt större uppmärksamhet. Idag är 230 poliser från hela Europa på plats för att utbilda afghanska kolleger. Sveriges bidrag är sex polismän i Afghanistan. Men det EU-ledda utbildningsprogrammet har fått kritik för att vara ineffektivt och för att inte vara rustade att klara uppgiften. Studio 1 följde med de svenska poliserna i Mazar i Sharif i Afghanistan på en arbetsdag. Reporter Marcus Hansson.

Fisket i Kamerun
Då ska vi till Kamerun på Afrikas västkust, där det lokala fisket drabbats så hårt av det omfattande rovfisket, att det nu är nära en kollaps. För att väcka opinion och rädda fisket, kommer en av Kameruns ledande teatergrupper "Theatre du Chocolat" att turnera i Kamerun i höst med en svensk pjäs om situationen. Pjäsen "Bortom havet" är skriven av halländska Teater Albatross och den kamerunska teatergruppen har nyligen varit här för att repetera. Reportage av Helén Palmqvist Novik.

Programledare: Pia Fridén och
Åsa Sundman
Producenter: Olof Sjölander och Märet Öman
olof.sjolander@sr.se maret.oman@sr.se