p3 nyheter

"Svårare att bevisa våldtäkt"

Uppdaterad 17:13

I framtiden kommer det behövas mer bevis för att kunna döma någon för våldtäkt. Det tror flera jurister efter att Högsta Domstolen, HD, har bestämt sig för att fria de åtalade killarna i två olika våldtäktsmål.

Polisen:

– De här två domarna innebär i praktiken att det kommer att ställas högre krav på bevisningen, säger Viktoria Karlsson på åklagarmyndigheten i Göteborg. Det kan handla om vittnen eller tekniska bevis.

I båda de här målen har ord stått mot ord och det har funnits väldigt lite bevisning utöver det som de inblandade har berättat. Tingsrätten och hovrätten fällde killarna eftersom de tyckte att tjejernas berättelser var mer trovärdiga. Men i HD höll det inte längre - det fanns för lite bevis.

Sabine Sethfors, som var advokat åt den ena tjejen, tror att domen från HD kommer få betydelse framöver:

– Jag tror att det blir svårare att få fällande domar. Det kommer bli flera anmälningar som avskrivs, helt enkelt.

Juristerna tror alltså att det kommer ställas högre krav på polisen när de tar upp en anmälan om våldtäkt. Att de letar DNA och spårar telefontrafik, till exempel.

Men Patrik Lillqvist som jobbar på Citypolisens familjevålds grupp i Stockholm, menar att kraven generellt sett är orimligt höga redan nu och berättar om fall där åtalade blir frikända trots att bevisen, i polisens värld, räcker.

– Vi uppmuntrar ofta offren till att överklaga friande domar, men de flesta orkar inte med att sitta i en rättegång till.

Patrik Lillqvist har läst dagens friande domar från HD och säger att han på ett sätt kan förstå deras resonemang. I det ena fallet har polisen misslyckats med att få fram SMS som hade kunnat fungera som bevis, i det andra fallet missat att skicka en kniv på analys.

Men han tycker det skulle bli problematiskt om de här domarna leder till högre krav på till exempel DNA från sperma:

– Vi vet ju att gärningsmännen i de flesta fallen inte lämnar något DNA. Det handlar inte om sex, det handlar om maktutövning.

Förutom att polisen måste jobba hårdare för att få fram tekniska bevis, så kan det också bli så att det blir ännu jobbigare i rätten för den som anmäler en våldtäkt.

– Det är säkert en möjlig konsekvens av de här domarna att det blir ett ännu hårdare klimat under förhören i fortsättningen, säger överåklagare Nils Rekke.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqivst@sr.se