Europas kanske största träbyggnad riven - slutet för kurhotellet i Ulricehamn 1981

Uppe på höjden, högt över Ulricehamn, låg Ulricehamns vintersanatorium också känt, kort och gott, som kurhotellet. Byggnaden påstås ha varit Europas största träbyggnad – och kanske var det verkligen så. Men i mars 1981 var det slut – efter en omfattande debatt kom grävskoporna – och byggnaden invigd precis 71 år tidigare var borta.

I början av april 1981 gjorde Radio Sjuhärads reporter Anitha Larsson (senare Bergvik) en rad minnesintervjuer med före detta anställda på kurhotellet. Ett morgonprogram ägnades åt minnet av det rivna kurhotellet. Alla dessa intervjuer kan du nu höra här - i Arkivet hos Radio Sjuhärad.

Här finns också länkar som leder vidare till fler bilder och fakta om kurhotellet. Håll tillgodo!

Det var 6 mars 1910 som det nybyggda enorma träslottet invigdes. Ur programbladet:

"Klockan två eftermiddag. Högtidlig invigning sång af operasångaren Åke Wallgren. Klockan fem eftermiddag. Middag, taffelmusik utföres af septett från Hofkapellet. På aftonen afbrännes från Sanatorieplanen fyrverkeri"

Så april 1981. Radioreportagen från Ulricehamn påannonseras: Egon och Märta Bruun som bor i Blidsberg är ett av de strävsamma par som hela sitt yrkesverksamma liv arbetade på kurhotellet i Ulricehamn. Märta Bruun började som elev i köket 1929 och arbetade sedan som servitris fram till stängningen 30 juni 1976 och Egon Bruun arbetade som portier från 1923 till 1973. De ska nu berätta hur det var på 20- och 30-talet på kurhotellet. Egon Bruun har skrivit in tusentals gäster under sina 50 år på hotellet.

Ibland, fast det var sällan, hände det dramatiska saker på kurhotellet. Egon Bruun berättar om den gången Clark Olofsson var på rymmen och kom till hotellet.

Morgonsändningen över Sjuhärad 1981 fortsätter. Nu ska ni få träffa Eric Mårtensson, en annan trotjänare på kurhotellet. Eric var portier från 1929 till 1952 då han flyttade in på kontoret, där han var kamrer under nästan 20 år till 1971. Eric Mårtensson berättar om hur kurhotellet och dess gäster satte sin prägel på Ulricehamn.

 

Det som började som en sjukvårdsinrättning blev sedermera också ett konferenshotell. Det byggdes till med konferenslokaler under direktör Birger Engströms ledning. Han var direktör från 1958 och stannade till slutet 1976.

Men kurhotellet var långt fram i tiden i första hand till för dem som behövde hjälp och behandling för olika sjukdomar. Annie Fast jobbade på kurhotellet i hela sitt yrkesliv från 1935 till sista dagen 30 juni 1976. Från -52 till -64 var hon baderska och trivdes med det jobbet.

Under över hundra år drevs det sanatorium i Ulricehamn och där fanns läkare och sköterskor anställda. Den siste läkaren var Bo Zachrisson, som började 1969.

Den kände byggmästaren Harry Sjögren i Borås köpte kurhotellet 1976, och visst hade han planer för en fortsättning. Men det blev nedläggning istället och sedermera revs alltså byggnaden.

När Sjögren tog över var Irene Podebratska fackklubbens ordförande. Hon berättar att de anställda anade att slutet för hotellet närmade sig.

Eric Mårtensson som var kamrer på kurhotellet fram till 1971 tror inte att det hade gått att driva hotellet vidare, som det drevs i slutet, med en blandning mellan konferensgäster och gamla stamkunder.