Borgerlig strid om ändringar i FRA-lagen

Trots överenskommelsen om ändringar i den kritiserade signalspaningslagen, FRA-lagen, kräver borgerliga politiker i dag att det nya lagförslaget ska granskas på nytt.

Camilla Lindberg, folkpartistisk riksdagsledamot och medlem i nätverket Borgerligt nej till FRA, säger att det måste tydliggöras vilka som ska få använda sig av FRA:s information.

– FRA-shoppen ska inte öppnas igen helt enkelt. Den ska inte vara öppen för Säpo och andra myndigheter. Förtydliga vad FRA får göra och inte göra, säger Camilla Lindberg.

Efter hård kritik inom de borgerliga partierna mot den FRA-lag som klubbades förra sommaren, presenterade regeringen en rad ändringar i lagen i höstas. Det nya ändrade lagförslaget blev klart i Maj i år och går bland annat ut på att en ny domstol ska pröva tillstånd för signalspaning. Endast regeringen, departementen och försvaret ska få använda sig av FRA:s information.

I höstas tillsattes också en utredning om Säpos behov av signalspaning. Statsminister Fredrik Reinfeldt har även tidigare i vår öppnat för att Säpo ska kunna få använda sig av egen signalspaning, men nätverket Borgerligt nej till FRA kräver på DN debatt idag att den ursprungliga överenskommelsen ska hållas. Dessutom vill de att det ska tydliggöras hur den nya domstolen ska se ut innan Riksdagen antar lagen i oktober.

Allan Widman, vice gruppledare för folkpartiets riksdagsgrupp och partiets försvarspolitiske talesman, tycker inte att någonting behöver klargöras.

– Jag menar att en överenskommelse som träffats har uppfyllts till punkt och pricka och kan inte se någon som helst avvikelser, säger Allan Widman.

Cecilia Khavar
Cecilia.khavar@sr.se