Uddevalla

Ikea planerar vidare

Ikea räknar med sänkta vinster och fler nedskärningar. Men de här åtgärderna kommer inte att påverka den planerade etableringen av det nya Ikeavaruhuset vid Torp köpcentrum i Uddevalla.

Det säger Eva Ståhl, tillförordnad informationschef på Ikea Sverige till SR Radio Väst i dag.

– Läget är oförändrat. Vi har köpt tomten av Uddevalla kommun för en eventuell etablering, men inga beslut är ännu fattade om ett nytt varuhus. Men våra planer kvarstår, säger Eva Ståhl.

 Det ser alltså fortfarande ljust ut när det gäller ett nytt Ikeavaruhus i Uddevalla, en etablering som skulle kunna ge 200 nya jobb. Tidigare har det talats om att Ikea i Uddevalla skulle stå klart om några år, men företaget väljer fortfarande att tiga still om den uppgiften.

Under lågkonjunkturen har Ikea fram tills idag tvingats att minskat personalstyrkan med 420 personer i Sverige. Företagets grundare Ingvar Kamprad, säger i dag till Dagens Industri att man måste göra sig av med ännu mer personal, både på grund av långt mindre försäljning än budgeterat och att företaget ska bli effektivare.

Trots detta väljer alltså Ikea att fortsätta med sina planerade etableringar som den i Uddevalla, även om man dragit ner något på takten, säger Eva Ståhl.

– Vi har ju ett sätt att se på saker och ting att vi först ska tjäna våra pengar och sen ska vi investera dem. Något som vi ser som en styrka i dagsläget. Det gör att vi kan fortsätta våra planer, som vi nu har anpassat. Tidigare har vi öppnat 20-25 varuhus under en längre period. Nu slår vi av på takten och öppnar 10-15 varuhus istället, säger Eva Ståhl.

Text: Thomas Graf

Epost: thomas.graf@sr.se

Telefon: 0522-67 00 52