SÖRMLAND

Uven dyrare än nödvändigt

Tågkompaniet är missnöjda med hur upphandlingen gått till av pendelsträckan Uven mellan Uppsala och Norrköping, som går förbi Eskilstuna och Katrineholm. Som vi berättade om tidigare vann SJ upphandlingen av sträckan. Men hade Tågkompaniet fått lägga bud på det SJ erbjudit så hade Tågkompaniet varit billigare, och skattebetalarna hade sparat 5 miljoner kronor.

- Hade vi räknat in det underlaget i vårt erbjudande, det vill säga den tunga pendeltrafiken mellan Norrköping och Linköping som gör att man kan få upp intänkterna, så hade vi lätt kunnat gå ner i pris med fem miljoner kronor, säger Bengt Erik Johansson, VDn för Tågkompaniet.

Tågkompaniet känner nu att de inte lagt bud på samma sak som SJ gjort.

Från början handlade det hela om vilket företag som skulle ha hand om trafiken på pendelsträckan mellan Uppsala och Norrköping. Och när SJ inte var beredda att köra den sträckan, eftersom statens stöd försvann, så lade Tågkompaniet ett bud på att ta över trafiken med samma tidtabeller som tidigare.

Efter det lade SJ ett bud, som var 1,2 miljoner dyrare, men som också innehöll utökande turer mellan Norrköping och Linköping. Ett bud som Tågkompaniet aldrig fick möjlighet att svara upp emot, enligt Tågkompaniets VD Bengt Erik Johansson.

- Om Tågkompaniet tjänar fem miljoner på att köra till Linköping så är det ju konstigt att de inte presenterade det för oss innan, i stället för att vara besvikna i efterhand, säger Magnus Johansson, ordförande för länstrafiken i Södermanland Magnus Johansson.

Men är det inte konstigt att ni inte föreslog det för Tågkompaniet? Det är ju trots allt skattepengar.

- Vi har ju presenterat att vi vill ha så mycket trafik som möjligt för en viss summa pengar. Men det är korta avtalstider, och det är ju snart dags för en ny upphandling, säger Magnus Johansson.

David Nilsson Hamne
david.nilsson-hamne@sr.se