USA och Ryssland, G8 och närradiokrig

16.00-16.45

EU-ordförandeskapet
 
EU-kommisionen gjorde idag ett kanske sista försök att blåsa liv i frågan om rättssäkerhetsgarantier för personer som misstänks för brott inom EU. Brottsmisstänkta ska få rätt till gratis tolk och översättning av dokument, sade den franske EU-kommissionären Jaques Barrot från en presskonferens i Bryssel i eftermiddags. Utan starka rättssäkerhetsgarantier kan det straffrättsliga samarbetet inom EU inte fortsätta, menar kritikerna. Reportage av Susanne Palme, följt av samtal med Beatrice Ask, justitieminister.


USA och Ryssland
Toppmötet mellan USA och Ryssland har av USA:s president Barack Obama beskrivits som en omstart för relationerna länderna emellan. Trots goda förhoppningar efter kalla krigets slut har förhållandet mellan de forna ärkefienderna varit allt annat än gott .
Kan det just avslutade toppmötet innebära en början på en upptinad relation? Och hur ser de båda länderna på varandra idag jämfört med bakåt i tiden?
Medverkande: Jan Eliasson, diplomat, Fredrik Westerlund, forskare FOI, Sten Sjöström, Sveriges Radios korrespondent i Moskva, Nina Benner, Sveriges Radios korrespondent i New York och Bo Huldt, professor på försvarshögskolan.


17.00-17.45


G8-möte i Rom 
I dag inleds G8-mötet i italienska L'Aquila. Ledarna för världens största ekonomier möts för att diskutera. En av dom stora frågorna som ska diskuteras är fattigdomsbekämpningen. Den ekonomiska krisen är huvudnummer när världens största ekonomier, G8-länderna, i dag inleder sitt årliga toppmöte. Medverkande: Stefan Winiger, Sveriges Radios utrikeskorrespondent i Bryssel och Stefan de Vylder, nationalekonom.


Närradiokrig
I Malmö har ett närradiokrig dragits igång efter att en ny, regimvänlig närradiostation startats. Anklagelserna om valfusk i Iran är falska sade programledaren i den första sändningen av Persiska Viken, som det nya programmet heter. Det väckte en våg av protester och upprörda känslor bland många landsmän. Programledare, Vahid Haghighi, har startat kanalen eftersom han menar att stödet för den iranska regimen inte hörs i de andra persiska radiostationerna. Reportage av Petra Quiding.


Wallis och Antipiratbyrån
Medieprofessorn Roger Wallis anklagade Antipiratbyrån i sitt sommarprogram för att ha använt infiltratörer och brottsprovokation när polisen gjorde razzia hos internetleverantören Bahnhof 2005. Medverkande: Henrik Pontén, jurist på antipiratbyrån och Roger Wallis, medieprofessor. 

Japanska direktörer
Guldkantade pensionsavtal, miljonbonusar samtidigt som företagen sparkar tusentals anställda. Svenska direktörer anklagas allt oftare för att vara giriga och inte ta sitt ansvar. I Japan är situationen en annan. Blygsamhet är en dygd, liksom sparsamhet. Knappast någon tycker det är märkligt att en börs-VD trängs på pendeltåget med alla andra. Reportage av Jon Thunqvist.

Misshandel av Sverigedemokrat 
Idag inleddes rättegången mot de tre kvinnorna som misstänks för att ha misshandlat Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen och hans sambo i början av förra månaden. Åklagaren tror att kvinnorna som är i 20-årsåldern är aktiva inom den vänsterextrema rörelsen. Medverkande: Anna-Lena Lodenius, journalist och författare och Sveriges Radios reporter Markus Eriksson.


Producenter: Olof Sjölander och Marie Boij Nilsson
Programledare: Anders Holmberg och Jon Andersson
olof.sjolonder@sr.se  marie.nilsson.boij@sr.se