p3 nyheter

Åklagaren släpper Bahnhof

Åklagaren lägger ner utredningen om upphovsrättsbrott mot två killar som var anställda på internetleverantören Bahnhof.

De blev misstänkta efter att Kronofogden och Polisen gjorde tillslag mot Bahnhof 2005. Nu, fyra år senare, har åklagaren Fredrik Ingblad bestämt sig för att inte driva fallet vidare:

– Utredningen är nedlagd eftersom Antipiratbyrån, som gjorde angivelsen från början har dragit tillbaka den. Då kan jag inte driva fallet vidare, berättar han.

Det var alltså Antipiratbyrån som gjorde anmälan eller från första början. De företräder bland annat den amerikanska filmbranschen mot pirater som laddar ner olagligt. Antipiratbyrån hade privatspanat hos Bahnhof, vilket ledde till att Kronofogden och Polisen gjorde tillslag där.

Roger Wallis, medieprofessor på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm har följt fallet och minns en att Antipiratbyrån använde sig av en infiltratör 2005, någon som de betalade för att lägga upphovsrättskyddat material på Bahnhofs datorer. Det berättade han om i programmet Sommar i P1 idag.

– Den här verksamheten lär ha fortsatt, till exempel under det första Ipred-fallet, säger han också.

Vi har sökt Henrik Pontén på Antipiratbyrån, som var den som gjorde anmälan från början, men inte kunnat nå honom. Tidigare har han sagt att Antipiratbyrån har använt sig av tipsare, inte av de infiltratörer som Roger Wallis pratar om.

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se