p3 nyheter

Tuffare att få tag på studenlya

I dag har de första antagningsbeskeden till högskolan kommit inför hösten, nästan 286 000 har fått en plats, det är rekordmånga. Bristen på jobb är en förklaring, att det är många 90-talister en annan. Det här kommer leda till bostadsbrist, som kommunerna tacklar med nödlösningar.

Klas-Herman Lundgren, ordförande för SFS, minns tillbaka på hur det var för förra hösten.
 

, säger Elisabeth Gerke, vice ordförande i Lunds universitets studentkårer.

, säger Nicke Grundberg som är ordförande i Stockholms Studenters Centralorganisation.

Klas-Herman Lundgren är ny ordförande för Sveriges förenade studentkårer, SFS. Han kommer direkt från posten som ordförande för kåren i Uppsala, och där var det kaos i höstas vid terminsstarten.

 – Alla vandrarhem i hela Uppsala var uppbokade av bland annat studenter som inte hade någonstans att bo.

Nu i höst ser det ut att bli ännu värre på flera håll, bland annat i Stockholm, Lund och Linköping.

 – Finanskrisen har förstås spelat roll, man får ha viss förståelse för det, men samtidigt så har man ju vetat i flera år att 90-talisterna är på väg mot den åldern när de vill börja studera, säger Klas-Herman Lundgren.

– Det är svårt att säga var det kommer att bli värst, men de rapporter vi har fått som har låtit mest bekymrande hittills kommer från Lund.

Elisabeth Gerke är vice ordförande för Lunds universitets studentkårer.

– Läget är tyvärr väldigt dåligt. Förra året hade vi ungefär 300 studenter som behövde akut boende och i år tror att vi kommer hamna någonstans runt 800 studenter. Det byggs inte, det är den enkla anledningen.

– Ja det är bara att instämma att det är ett problem, säger Per-Olof Järvegren som jobbar med mark och bostäder på Lunds kommun.

 – Det är därför vi har tagit aktiv del i att ta fram mer tillfälliga projekt, det här med bostadsmoduler.

 Baracker alltså?

– Nej det är mycket bättre än baracker, men det är mer tillfälliga bostäder.

Och nödlösningar verkar vara det som gäller, även i Stockholm . Där kommer det inte lossna några lägenheter i bostadskön förrän under hösten, säger bostadsborgarrådet Joakim Larsson, så det blir moduler i stället.

– Vi kan nog få fram ett antal hundra.

 Är det tillräckligt?

 – Nej, nu är det ju inte så att Stockholms stad bygger studentbostäder. Vi ser ju till att markanvisa till dem som vill bygga.

I Uppsala kommer kommunen att ge pengar till kåren så att dom kan boka upp vandrarhemmen i förväg.

 Och i Lund har kåren en andrahandsuthyrnings-kampanj, som faktiskt rektorn för Lunds universitet Per Eriksson har nappat på.

 – Jag har sagt till studenterna att jag är beredd på det, och jag hade också under några veckors tid en inneboende redan på vårterminen.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se