Gatumusikanter respekterar förbudet

De nya reglerna för gatumusiken i centrala Göteborg verkar ha fått önskad effekt. Inga ansökningar har kommit in och klagomål på störande musik har uteblivit.

Till skillnad från förra veckan vet nu polisen vilka påföljder som kan vara aktuella för den som spelar musik utan tillstånd.

Calle Gunnarsson är polisassistent och vet nu hur han ska agera när han ser någon spela musik på de platser och tider när det är förbjudet.

– Vi ska i första hand informera om att det är förbjudet. Och vill de inte lämna platsen så blir det en anmälan mot miljölagen. Efter det, tar åklagaren ställning med böter att vänta som påföljd. Jag har hört att omring 1200 kronor är en riktlinje, säger Calle Gunnarsson.

Nu ska man alltså ha tillstånd för att stå i centrala delar av Göteborg för att spela musik men intresset för att söka tillstånden är lika med noll fortfarande för varken polisen eller mijlöförvaötningen som utfärdar dessa tillstånd har fått in några ansökningar.

Man har inte heller fått klagomål från butiker om gatumusik och det verkar som om förbudet har gett det resultatet. Det vill säga att musikanter väljer andra ställen att spela på och spelar efter klockan tre.

– När jag själv har varit ute har jag inte sett någon som spelar, säger Thomas Hammarlund som är avdelningschef på miljöförvaltningen.

De platser i centrala Göteborg som inte omfattas av förbudet är annat bältespännarparken och drottningstorget. Just på Drottningstorget står Roger Calin och hans vänner och spelar musik. Tidigare har de stått på andra delar av stan men har nu flyttat på grund av förbudet.

– Vi vill inte bryta mot lagen. Vi respekterar den, säger gatumusikanten Roger Calin. 

Josipa Kesic
josipa.kesic@sr.se