Felmärkt brandsläckare säljs i butik

Butikskedjan Netto har sålt felmärkta brandsläckare. Den text som ska berätta vilken typ av brand släckaren är till för var inte korrekt. Dessutom var det dålig kvalitet på det exemplar som Sveriges radio kom i kontakt med.

Det visar sig att den siffer- och bokstavskombinationen som ska tala om vilken typ och hur stora bränder släckaren klarar att släcka, inte existerar enligt den standard som används i Europa.

Brandsläckarna såldes i alla Netto-butiker i oktober förra året, men är alltså felmärkta. För enligt etiketten kan de inte släcka större bål än en decimeter, och troligen klarar de mer än så säger Hans Wetterlund, även om han inte tycker trycker är bra i det exemplar vi visar honom.

Christian Sigetty var inköpare på företaget som Netto köpte brandsläckaren av och säger att den, trots den felaktiga etiketten, har testats på ett korrekt vis.

Johanna Sundberg, marknadsansvarig på Netto, säger att de valt att lita på leverantören i fallet, men att det också är deras ansvar att sälja tillförlitliga produkter.