Pengar till solceller räcker inte

Intresset för det nya stödet för solceller är större än vad regeringen räknat med. Två veckor efter att det nya stödet kom till har ansökningar för 100 miljoner kronor kommit in – men det finns bara 50 miljoner att fördela i år.

Nu kommer krav om att staten ska skjuta till mer pengar till solceller.

– Utöka anslaget, säg hundra eller tvåhundra miljoner. Anders Borg får sätta handen lite djupare ner i fickan, säger Sotiris Delis, som är moderat vice ordförande i Tekniska nämnden i Jönköping.

Jönköpings kommun sticker verkligen ut när det gäller planer på att installera solceller för elproduktion. Två veckor efter att det nya solcellsstödet trädde i kraft har drygt 100 ansökningar kommit in från privatpersoner, kommuner och företag.

De kan få statligt stöd på upp till 60 procent av totalkostnaden för att installera solceller. Totalt ansöker de om ungefär 100 miljoner kronor. Jönköpings kommun står ensamt för nästan hälften av de sökta medlen, 48 miljoner.

Enligt nuvarande regelverk finns bara 50 miljoner att ansöka om i hela landet, så Jönköpings kommun kommer knappast få loss alla de pengar man har ansökt om.

– Blir det så att pengarna uteblir är det klart att det är negativt för oss. Vi får förmodligen minska vår ambitionsnivå.

Det nya statliga stödet är 50 miljoner kronor per år till och med 2011. Årets stöd verkar alltså inte på långt när räcka till för att alla ansökningar ska gå igenom, och enligt Linus Palmblad på Energimyndigheten är det först i slutet av augusti som myndigheten har bestämt sig för hur fördelningen ska ske.

Men även om pengarna inte kommer räcka till alla betonar Palmblad att det ändå fortfarande kan vara värt att söka solcells-stöd.

– Genom att söka visar man också att det finns intresse för stödet, så det är jättebra. Sedan ska man inte påbörja något arbete kanske, innan man har fått beslut från Länsstyrelsen.

Det här handlar om småskalig solenergi, men i går presenterades planer på ett internationellt solenergiprojekt värt i storleksordningen 4 000 miljarder kronor.

Halvsvenska ABB är ett av de företag som tillsammans ska försöka utvinna solenergi i Saharaöknen och sedan överföra elen till Europa.

Målet är att Saharas sol ska stå för 15 procent av Europas elförsörjning år 2050.

Jens Möller
jens.moller@sr.se
i samarbete med SR Jönköping