Japan, Cannabis och gröna amerikaner

Japanskt nyval

Häromdagen utlyste Japans premiärminister Taro Asos nyval till parlamentet. Det regerande Liberaldemokratiska partiet som styrt i Japan i snart femtiofyra år, ser ut att förlora makten och det är alltså bäddat för ett historiskt skifte i japansk politik. Medverkande: Lars Vargö, Sveriges ambassadör i Sydkorea och japanolog.

Miljömedvetna amerikaner

Vid G8-mötet förra veckan lovade president Barack Obama att USA ska minska sina utsläpp av växthusgaser med 80 procent till år 2050. För att löftet ska bli verklighet krävs stora förändringar i det amerikanska samhället. Förändringar som inte kommer att bli lätta att genomföra. Reportage av Klas Wolf-Watz.

Cannabisodlare

Polisens beslag av marijuana och cannabis har fyrdubblats samtidigt som tullen har halverat sina beslag. En viktig förklaring är att det odlas allt mer cannabis i Sverige och enligt polisen är vi i stort sett självförsörjande nu. P1-Morgons reporter Dusko Djuric har träffat en av de illegala cannabisodlarna.


I Danmark utreds effekterna av en legalisering, borde Sverige legalisera? Debatt mellan folkhälsominister Maria Larsson och Henrik Alexandersson, ordf. Frihetsfronten.

Förbjudet att prata om homosexuella

I Litauen kommer det att bli olagligt att tala om homosexualitet i positiva termer, i varje fall inte om det riskerar att nå barn. I och med en ny lag blir det förbjudet att sprida information som anses ge en positiv bild av homosexualitet till personer under 18 år. Medverkande: Maris Sergekenko som arbetat i EU-parlamentet med homo-bi och transsexuella personers rättigheter.

Minister mot radikalisering

Islamradikaliseringen bland unga svensksomaliska män oroar. Tidigare i vår har vi hört om hur unga män från Sverige har dött i strider i Somalia, där de kämpat för den radikala islamistmilisen al-Shabab.
Detta har väckt somaliska myndigheters oro och igårkväll fick Stockholmsförorten Rinkeby besök av Somalias justitieminister Abdirahman Janaqoo, som åkte dit för att diskutera hur man ska kunna stoppa unga svensksomaliska män från att bli stridande islamister. Reportage av Anna-Karin Sivberg.

Stockholmsprogrammet

I kväll samlas EU:s justitie- och migrationsministrar i Stockholm för att staka ut unionens riktlinjer i frågor som terrorismbekämpning, gränskontroll, polissamarbete över gränserna, asyl- och migrationspolitik. Det man kommer fram till ska sedan leda till ett nytt arbetsprogram - Stockholmsprogrammet. Medverkande: Herman Melzer, Sveriges Radios EU-reporter.

Utrikeskrönika signerad Lars Palmgren


Programledare: Pia Fridén

Producent: Daniel Värjö

daniel.varjo@sr.se