Flygsäkerhet, Linus Wahlgren och pizzor

16.00 - 16.45

Indonesien
Indonesiens huvudstad Jakarta drabbades av två sprängattentat idag på morgonen. Sprängladdningarna var placerade på två av landets lyxhotell i Jakarta och minst nio personer dödades och runt 40 personer är skadade. Samtal med Indonesienexperten Olle Törnquist och Åsa Theander, första ambassadsekreterare på plats.

Flygsäkerhet
168 människor dog då ett passagerarplan kraschade strax utanför Irans huvudstad Teheran i veckan. Det är bara en i raden av allvarliga flygolyckor med många dödsoffer som inträffat under det här året. Vad beror de senaste flygolyckorna på? Har säkerhetstänkandet blivit sämre eller är de många olyckorna bara en slump? Hans Kjäll, flygsäkerhetsexpert, Klas Jonson, har varit säkerhetsansvarig på SAS, Mats Öfverstedt, flygchef i Sverige för Norwegian, Per-Olof Arnoldsson pilot och representant för Svensk pilotförening, Sören Granath, Sverige Radios utsände i New York och Sidney Dekker, professor i flygsäkerhet medverkar i en sändning från Skavsta flygplats.

17.00 - 17.45

Iran
Nya demonstrationer idag vid universitetet i Teheran där ett femtontal personer ska ha gripits av polisen, bland annat den kända journalisten och männsikorättsaktivisten Shadi Sadr. Röster från Teheran samlades av reportern Parisa Khakuei, som också medverkar tillsammans med Jan Hallenberg, professor i statskunskap vid Försvarshögskolan.

NASA
I natt, tre minuter efter midnatt svensk tid, inleddes den 16 dagar långa resan för den amerikanska rymdfärjan Endeavour. Efter att den amerikanska rymdstyrelsen NASA stoppat avfärden fem gånger kom färjan iväg, men inte smärtfritt. När rymdfärjan sköts upp lossnade isolering från bränsletanken och vad som händer nu är ovisst. NASA har dock beslutat sig för att det inträffade måste undersökas och tills dess genomförs inga fler rymdfärder. Samtal med vår utsände Klas Wolf Watz. Hör även ett reportage om NASA som kommit en bra bit på väg att återvända till månen.

Fredagsgäst
Om kampen att bli erkänd som en seriös skådespelare för minstingen i en kändisklan. Nu kommer Linus Wahlgren med ytterligare en film i genren låtsasdokumentärer. Ni hör honom i Studio Ett.

Pizza
Stora som tefat, varma och rykande och fyllda med ost och tomatsås och med namn som Capricciosa, Vesuvio, eller Hawai. Det handlar om pizzor eller kanske snarare miljön som de tilllverkas i. I Halmstad gör nämligen miljö- och hälsoskyddskontoret en undersökning där de oanmält har kontrollerat alla pizzerior. Och bara två - av sjuttio - blev godkända utan anmärkning. Vår reporter Evelina Westergren följde med inspektörerna på ett återbesök till en pizzeria som hade så många allvarliga fel att den var tvungen att stängas. Samtal med Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverkets forsknings- och utvecklingsavdelning.

Protest
Hör Rasmus Wassberg, som springer från Göteborg till Stockholm i protest mot SJs höga priser.

Programledare: Helena Groll och
Jon Andersson

Producenter: Karin Wickström och
Özgür Karlidag
karin.wickström@sr.se  ozgur.karlidag@sr.se