Efter Tre fredagen den 17 juli

Simkunnigheten bland barn diskuteras ofta, men hur bra är vuxna på att simma? Laddningsstationer för elbilar ska monteras längs E14, hur lång tid får man stå och vänta på att bilen blir körbar? Självsvältrörelsen Pro-Ana som får allt fler anhängare. Och mamma till sju tycker själv att det inte är många barn.

Hör programmet igen

 

Aldrig för sent att lära sig simma
Simborgarmärket firar 75 år och för att få det måste du klara att simma 200 meter på djupt vatten. För två år sedan visade en studie att 2,7 miljoner svenskar inte trodde sig kunna simma den sträckan.

- Jag tror att många överskattar sina förmågor. Simning är en färskvara och man ska inte tro att man klarar att simma 200 meter bara för att man gjorde det för 20 år sedan, säger Patrik Andersson-Knut från Svenska Livräddningssällskapet.

I Timrå kan vuxna som inte kan simma gå en självskyddsutbildning där man får simundervisning.
- Det är aldrig försent att lära sig, säger Patrik Andersson-Knut.

Pro-Ana på nätet
Pro-ana - en internetbaserad rörelse där människor med ätstörningar på olika hemsidor hyllar självsvält som en livsstil och ger tips och råd till varandra om hur de ska göra för att fortsätta svälta sig.

Det finns både öppna Pro-Ana-hemsidor och slutna forum. Inom den slutna delen av rörelsen räknar man med att det finns ungefär 200 medlemmar i Sverige.

Laddningsstolpar för elbilar på E14
I år kommer man att montera laddningsstolpar för elbilar längs E14 - från Sundsvall och hela vägen till Trondheim i Norge. Green Highway kallar man det för. Och detta är ett led i att göra kommunerna fossilfria och redan till hösten ska man kunna eltanka längs sträckan. Men kör man elbil och vill ladda den på vägen får man ha tålamod.

- Långsamt laddningsförfarande tar 5-8 timmar och vid medelsnabb laddning kan ta 1-3 timmar, säger Lars Söderberg. Sundsvall Energis representant i SÖT-projektet.

Med sju barn i familjen
- Jag tycker inte det, men jag har ju förstått att andra tycker att jag har många barn.

Det säger Eva Ärnström som är mamma till sju, något som börjar vara ganska ovanligt. Men hon tycker om det.

- Det är jättekul. Det är jobbigt att ha sju barn, alltid är det något att göra. Men man får mycket tillbaka! säger Eva Ärnström.

Programledare: TullaMaja Fogelberg
Producent: Josefin Warg (060-19 03 85)