"Världen blundar för saudiarabisk tortyr"

Saudiarabien fängslar och torterar människor i jakt på terrorister och omvärlden blundar för brotten. Det skriver Amnesty International i en ny rapport som ger en mörk bild av situationen i landet.

Det handlar om hemliga rättegångar, där den anklagade inte får tillgång till advokat, om tortyr för att få fram erkännanden, och att människor grips och dödas under mycket oklara omständigheter.

Uppgifterna i Amnestys rapport är inte nya, Saudiarabien är ett land som länge stått på listan över de länder som frekvent bryter mot mänskliga rättigheter, men enligt Amnesty International har situationen förvärrats.

Jakten på terrorister som pågått sedan 2001 sker bakom en mur av tystnad. Det saudiska justitiedepartementet har uppgett, enligt rapporten, att 330 personer har anklagats och dömts för terrorism. Straffskalan sträcker sig från böter till dödsstraff. Men varken namn på personer, åtalspunkter eller domar uppges, med hänvisning till sekretess.

Det kan förekomma att människor grips och hålls i fängelse under flera år utan rättegång och att anhöriga inte får någon information. Bland de tusentals fångar som sitter i saudiska fängelser finns även personer som uttryckt kritiska åsikter mot det allsmäktiga kungahuset.

Definitionen av vem som är terrorist är både godtycklig och vid, enligt Amnesty. Förklaringen till att saudisk polis och säkerhetstjänst ostört kunnat fortsätta, är enligt Amnesty, att omvärlden blundar för metoderna. Det finns ett stort intresse för den information som kan komma fram i förhören, och Saudiarabien använder dessutom sitt internationella inflytande för att undgå kritik.

Kristian Åström, Amman
kristian.astrom@sr.se