Ny tidning vill ändra synen på Rosengård

Efter att ha tröttnat på negativa rubriker så beslutade sig några ungdomar i stadsdelen Rosengård i Malmö för att starta en egen nättidning om sitt område. En tidning de hoppas ska kunna lyfta fram det positiva som händer i stadsdelen.

En av skribenterna är 17-åriga Hany Hourieh.

– Medier säger så dåliga saker om Rosengård. De vill bara få fram det som är spännande men det finns andra saker som också är intressanta här, positiva saker. Det borde man visa lite mer av. Jag tycker att det är dags för oss att göra det eftersom ingen annan vill göra det, säger Hany Hourieh.

Bränder, stenkastning, kravaller, vidriga boendeförhållande och utanförskap brukar dominera bilden av stadsdelen Rosengård i medierna, men på ett litet kontor tillhandahållet av föreningen Drömmarnas hus jobbar nu fem unga människor som vill ändra på den bilden.

I nättidningen som döpts till "Mitt område" vill man rapportera om Rosengårdsbornas vardag och göra intervjuer med idrottsledare och andra positiva förebilder, ämnen som sällan får plats i de traditionella medierna.

När Ekot är på besök spelar man upp en intervju man gjort med Börje Aronsson, närpolischef i området.

23-åriga Amira Maria Zamel som också arbetar på "Mitt område" förstår varför det finns ett intresse från medierna att rapportera om problematiken på Rosengård men även hon tycker att mediebilden av stadsdelen är överdriven.

– Jag tycker de gör det värre än vad det är. Brinner det på något litet ställe så skriver de att det brinner jättemycket och har brunnit hela natten. De överdriver ganska mycket tycker jag.

Tycker ni att det är fel att medierna rapporterar om problem som har funnits, dåliga bostadsförhållanden, stenkastning och kravaller till exempel?

– Det är inte fel av dem att rapportera vad som händer här, fel på bostäder och så vidare, men de behöver inte skriva så att det täcker hela Rosengård och kanske inte förstora upp det så mycket för när vi går ut och frågar de här ungdomarna så är det inte alls så att det brinner hela tiden och att det händer dumma saker här hela tiden, säger Amira Maria Zamel.

"Mitt område" startades för två veckor sedan och drivs nu på försök, men kommer kanske att permanentas om man lyckas få bidrag från Allmänna arvsfonden. Hany Hourieh hoppas på en stor läsarkrets.

– De ska vara från hela Malmö och hela Sverige, vi vill verkligen få ut det här. Det verkar som om hela Sverige har den här bilden av Rosengård och vi vill ändra på varenda persons åsikt, vi ska försöka i alla fall.

Har du något drömreportage?

– Statsminister Fredrik Reinfeldt tror jag faktiskt att man skulle vilja prata med, höra hans åsikter och se vad han har att säga. Det hade varit ett bra reportage, säger Hany Hourieh.

David Rasmusson, Malmö
david.rasmusson@sr.se