MALMÖ

Ungdomar efterlyser positiva nyheter

Efter att ha tröttnat på negativa rubriker har några ungdomar på Rosengård i Malmö bestämt sig för att gör något åt saken. De har nu startat en egen nättidning om sitt område.

Ambitionen är att nättidningen "Mitt område" ska lyfta fram det positiva som händer i stadsdelen. Framförallt har de unga reagerat mot att bilden av Rosengård domineras av bränder, stenkastning, kravaller, vidriga boendeförhållande och utanförskap.

– Medierna säger så dåliga saker om Rosengård, de vill bara fokusera på det negativa, det spännande. Men vi vet att det finns andra grejor som också är spännande, säger 17-årige Hany Hourieh, en av skribenterna.

På ett litet kontor tillhandahållet av föreningen Drömmarnas hus jobbar nu fem unga som vill ändra på schablonerna av Rosengård.

Nättidningen "Mitt område" vill rapportera om Rosengårdsbornas vardag och göra intervjuer med idrottsledare och andra positiva förebilder, ämnen som sällan får plats i de traditionella medierna.  

23-åriga Amira Maria Zamel, som också arbetar på "Mitt område", förstår varför det finns ett intresse från medierna att rapportera om problematiken på Rosengård, men även hon tycker att mediebilden av stadsdelen är överdriven.

–  Jag tycker att medierna överdriver. En liten brand förstoras upp, och framställs som värre än vad det är. 

"Mitt område" startades för två veckor sedan och drivs nu på försök, men kommer kanske att permanentas om man lyckas få bidrag från allmänna arvsfonden.