colombia

Vapen från Bofors hittade hos Farc

Den colombianska Farcgerillan förfogar över avancerade svenska vapen tillverkade av Saab Bofors Dynamics. Det avslöjar den colombianska veckotidningen Semana i sitt senaste nummer.

AT-4 anses som ett av världens mest avancerade pansarvärnsvapen eftersom den är lätt att bära, lätt att använda och fruktansvärt effektivt.

Det har köpts av USA och av en rad Nato-länder och har nu alltså också hittats hos den colombianska Farc-gerillan.

Upptäckten gjordes redan för ett år sedan då den colombianska armén intog ett gerillaläger i de östra delarna av landet.

Den colombianska regeringen tog kontakt med Bofors som med hjälp av tillverkningsnumren kunde identifiera vapnen som delar av en leverans till Venezuelas armé.

Hur de sedan hamnat hos Farc är det stora mysteriet.

För snart tre månader sedan överlämnade Colombia alla uppgifter till Venezuela som lovade att undersöka saken. Ännu har inget svar kommit därifrån.

Men veckotidningen Semana menar att det finns starka skäl att misstänka att det är två generaler, som ingår i den venezuelanske presidenten Hugo Chávez innersta cirkel, som försett Farc med de svenska vapnen.

I de datorer som hittades i den dödade Farcledaren Raul Reyes läger för drygt ett år sedan fanns flera meddelanden mellan gerillans ledare som just handlade om att dessa två generaler lovat förse Farc med kraftfulla så kallade bazookas.

Venezuela har hittills avfärdat uppgifterna som lögn.

Men om det är lögn, hur - frågar sig Semana - hamnade då svenska pansarvärnsvapen som köpts av Venezuelas armé, i den colombianska Farc-gerillans händer?

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se