Max Hanssons strandbygge

Hemligt ljudband avslöjar landshövdingens motiv

2:11 min

Gotlands landshövding Marianne Samuelsson tycker att statliga myndigheter ska agera extra generöst mot mäktiga företagare. Det framgår av en bandinspelning som Radio Gotland tagit del av och som avslöjar motivet bakom hennes godkännande av affärsmannen Max Hanssons privata byggen.
- Jag tror inte att länsstyrelsen i Västra Götaland skulle bråka särskilt mycket om Volvochefen vill göra åtgärder i närheten av strand, säger hon på bandinspelningen.

- Jag tror inte att länsstyrelsen i Västra Götaland skulle bråka särskilt mycket om Volvochefen vill göra åtgärder i närheten av strand, säger Marianne Samuelsson på ljudupptagningen, som gjordes utan att hon visste om det. Det var en av deltagarna på ett internt möte på länsstyrelsen som bandade samtalet mellan de fem närvarande. Mötet ägde rum i mars i år.

Mötet ägde rum innan landshövdingen gick emot sina experter och godkänner att företagaren Max Hansson tiofaldigat sin privata tomt inom strandskydd och byggt bland annat tennisbana, golfgreen, lusthus och inhägnader.

På bandet framför landshövdingen sin ståndpunkt att Max Hansson bör få en positiv särbehandling:

- Det tycker jag på sätt och vis med tanke på att Max Hansson är en av våra största företagsägare, eller den största företagsägaren vi har på ön.

En handläggare ifrågasätter om myndigheten kan behandla folk så olika och får svaret av Marianne Samuelsson:

- Ja, det gör man i lagstiftningen idag. Man måste ta hänsyn till (ohörbart) behövs, tycker jag i alla fall. Lite för att Gotland... alltså vi får ju inte tappa näringsmöjligheter. Vi får inte tappa det som är väldigt angeläget för att Gotland ska ha arbetstillfällen. Vi kan inte bara ha människor som vandrar på stranden, det kan man ju inte överleva på.

Efter avslöjandet om ljudupptagningen säger Marianne Samuelsson att hon inte anser hon gjort fel men ångrar att det hon sa hamnade på band.

– Jag kan inte säga att jag ångrar det jag sa. Det var väl dumt att säga det så att det gick att spela in men jag ångrar inte att jag tycker att Gotlands företagare är viktiga. Det är viktigt för Gotlands ekonomi att vi utvecklar företagandet, säger Marianne Samuelsson.