p3 nyheter

WHO: Solarium = cancer

Solar man solarium är risken stor att man får hudcancer, det är Världshälsoorganisationen WHO säkra på nu. Deras forskare har sett att riskerna är stora, och nu klassar de solariernas cancerrisk på samma nivå som cigaretter.

Vincent Cogliano, WHO-forskare:

Vincent Cogliano har varit arbetsledare för en grupp som granskat all forskning som gjorts på kopplingen mellan solarier å cancer.

– Solbränd hy är detsamma som skadad hy. Vi borde komma bort från uppfattningen att vi alla borde vara mörka.

På ett obemannat solarium i Stockholm står Cecilia, som inte säger sitt efternamn. Hon stoppar i pengar för att dra igång solariet i rum nummer 8.

Blir du inte orolig av larmen om att solarier ökar risken för hudcancer?

– Egentligen har man väl alltid varit orolig. Det är ju ren fåfänga som driver en. Sen beror det väl litegrann på hur mycket man solar. De är väl precis som allt annat, det måste vara måttlig dos, säger hon.

Det är nästan omöjligt att säga hur mycket man måste sola för att få hudcancer. Men börjar man sola solarium innan man fyllt 30 år ökar risken för den farligaste formen av hudcancer med 75 procent jämfört med om man inte solat alls.

– Nu finns det finns bevis nog för att förbjuda solarier för folk under 18 år, säger Harry Beitner som är överläkare på hudkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset. Han ser hur fort hudcancerfallen ökar där.

Som det är nu finns ingen åldersgräns, men bland andra statens Strålskyddsinstitut har tidigare lobbat för att införa en åldersgräns. Tyskland fick en sådan gräns i juni i år.

Victoria Roussina började sola när hon var 19 år:

– Jag solar oregelbundet, men max en gång i veckan.

Men du kommer liksom inte att fundera mer på det efter det här?

– Nej, jag vet faktiskt inte hur mycket jag ska tro på det. Kanske om det görs fler studier?

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se