Bli au-pair allt mer populärt

Ungdomsarbetslösheten sätter sina spår. Ansökningarna om att jobba som au-pair blir allt fler, och snart kan det finnas risk att även dom platserna tar slut.

I år har ansökningarna om au-pair resor till USA mer än fördubblats jämfört med i fjol. Förra året sökte 600 personer om en plats. I år har 1200 sökt.

-- Vi hoppas att alla ska få plats, och vi ser också att fler familjer i USA behöver en au-pair ökar. Men tyvärr är inte den ökningen lika stor som den i Sverige, säger Cissi Frangos som är programansvarig för researrangören STS i Göteborg.

Alla inom gruppen 18-26 år får söka, men framför allt är det personer som precis gått ur gymnasiet som vill testa lyckan utomlands.

-- Det kan bero på att de inte har något jobb. Det kan också bero på att de vill stärka sitt CV och öka sin självkänsla, säger Cissi Frangos.

En av dem som ska åka iväg är 22-åriga Karolina Matsson från Ljungskile. Hon åker i slutet av augusti till Springfield, Virginia, strax utanför Washington DC.

-- Det är svårt för unga i min ålder att få fast anställning. Sen är det ganska trendigt att åka runt och se olika saker, säger hon till Sveriges Radio Väst.

Adam Kalin
adam.kalin@sr.se
0522 - 67 00 22