Nyköping

Ockupanterna har lämnat huset

De personer som har ockuperat Stora Berga bostadshus i Skavsta utanför Nyköping lämnade huset vid tretiden på torsdagen. Kommunen ställde i dag ett ultimatum som gick ut på att huset skulle utrymmas innan klockan tre, annars skulle ärendet lämnas över till polisen.

- Jag har precis fått en rapport om att huset är lämnat och urstädat, och det har inte förekommit någon skadegörelse som vi har sett, så på det sättet är det bra, säger Robert Tholén, tillförordnad kommundirektör i Nyköping.

Ockupanterna vill inte säga mer just nu än att de har gått med på kommunens krav, och att de nu kommer att ha en fortsatt dialog med kommunen.

Det var i måndags som gruppen, som kallar sig Nyköpings husockupanter, gick in i det obebodda huset, med krav om att huset skulle tas i bruk.

Ockupanterna sa då att det var svårt att förstå att kommunen lät huset stå outnyttjat, då det enligt dem råder bostadsbrist i Nyköping.

I ett brev till kommunen säger ockupanterna att huset skulle kunna användas som ett allaktivitetshus, med alltifrån morotsodling, workshops och spelningar, till kurser i modellplansbygge.

Men kommunen ger i dag inga löften.

- Vi kommer att ha en träff med dem om de så vill i nästa vecka, med politiker och så. Och så får vi se vad som kommer utav det, säger Robert Tholén.

Kan det bli ett allaktivitetshus?

- Det vill jag inte gå in på. Det finns för många parametrar som de i huset som uttalar sig inte vet om. Det finns inget vatten eller avlopp, det är en gammal oljeanläggning, Ostlänken ska eventuellt dras fram där, det finns bullerkrav och brandkrav. Så vad man kan göra med det här huset och vad som ska göras, det är en mer komplicerad historia än vad man kan tro till att börja med.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se