Sverige kräver förklaring om Farc-vapen

Sverige har sedan i våras flera gånger begärt att Venezuela förklarar hur svensktillverkade vapen, som ursprungligen exporterats till landet, har hamnat i händerna på den terroriststämplade colombianska Farc-gerillan.

I går kontaktades återigen Venezuelas ambassad i ärendet, men än så länge har de inte gett någon förklaring, säger handelsminister Ewa Björling.

– UD har tagit kontakt med Venezuelas ambassad i Stockholm och där vill vi fortfarande se en rapport av vad som har hänt. Vi vill se en förklaring i hur vapen som exporterades för 20år sedan nu istället sitter i Colombia.

Vad har Venezuelas ambassad svarat?

– Vi har inte fått något svar från dem ännu, säger Ewa Björling.

Svensktillverkade pansarvärnsvapen av typen AT-4 hittades hos den colombianska Farc-gerillan för runt ett år sedan.

Colombia kontaktade Sverige i ärendet redan i månadsskiftet juli/augusti 2008. Men Sverige ställde inte Venezuela till svars förrän i våras. Anledningen var att man ville vara säker på att det verkligen rörde sig om vapen, tillverkade av svensk Saab Bofors Dynamics, säger Ewa Björling.

– Dels så handlade det om att det var ytterligare fynd i oktober och vi har hela tiden sedan det här hände haft kontakt med colombianska myndigheter för att säkert också kunna fastställa om det var svenska vapen eller inte. När vi till slut har kunnat verifiera serienummer och sett att de stämmer överens med den svenska export som vi hade för tjugo år sedan till Venezuela, först då kunde vi också be om en förklaring eller rapport över hur detta kunde ske.

Regeringen avvaktar nu svar från Venezuela och Ewa Björling vill inte ta ställning till om det kan bli aktuellt med ytterligare åtgärder mot Venezuela i dagsläget.

– Vi har ställt frågan senast i går och vi får avvakta läget helt enkelt, att se vad som nu kommer att hända, säger handelsminister Ewa Björling.

Anja Sahlberg
anja.sahlberg@sr.se