Vanligare med svartjobb i krogbranschen

Det blir allt vanligare med svart arbetskraft i restaurangbranschen. Den slutsatsen drar Arbetsmiljöverket efter att ha granskat restauranger i Sverige. Undersökningen visar bland annat att antalet restauranger i landet har ökat. Men de registrerade anställda har blivit färre.
– Normalt borde antalet anställda öka om antalet arbetsställen ökar. Vi tycker det är lite underligt. Vi misstänker att det betyder att det är svart arbetskraft, att alla inte är registrerade som anställda. det är naturligtvis mycket olyckligt, säger Claes Langenborg är byrådirektör på Arbetsmiljöverket. Svart arbetskraft är ett ökande problem i restaurangbranschen speciellt i Stockholm. Arbetsmiljöverket försöker bromsa problemet genom inspektioner och information. Enligt Claes Langenborg är det viktigt att de som jobbar svart förstår att de står utanför skyddsnätet och därför inte har samma rättigheter som vanliga anställda. Mats Huldt är vd för Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare och han håller med Arbetsmiljöverket om att svartjobb är ett växande problem i branschen. – Det är ett stort problem för det skapar två problem. Det ena är att de seriösa restaurangerna får svårt att konkurrera med de som inte är seriösa, det andra problemet är att samhället inte får in de skatter och avgifter som man behöver för att klara välfärden. Vad gör ni åt problemet? – Det vi gör är att samarbeta med myndigheterna, att driva på krav på politikerna, att se till att det är en schysst konkurrens. Det är helt oacceptabelt att seriösa restauranger ska konkurrera med restauranger som använder svart arbetskraft, säger Mats Huldt.
Jeanina Santiago, Radio Stockholm jeanina.santiago@sr.se