Syltade nypon & nyponkonfityr
Karin Franssons recept vecka 40
Syltade nypon
500 g mogna nypon
Lagen:
¾ dl ättiksprit
3 dl vatten
3 dl socker
4 kryddnejlikor
1 bit kanel
1 bit ingefära
4 cm apelsinskal utan den vita hinnan
Tag bort blomfnaset på nyponen, dela och kärna ur dem, se till att det mesta av de små håren kommer bort. Skölj dem under rinnande vatten och låt dem rinna av. Rör ihop lagen och lägg ner nyponen, koka upp och låt de småputtra i ca 3-4 minuter tills sockret har smält. Skumma av och häll upp i väl rengjorda burkar, förslut genast och ställ svalt i ca 2 veckor. 1 kvist rosmarin eller citrontimjan passar här bra att koka med.
Nyponkonfityr
500 g nypon
2 dl rödvin eller vatten
450 g socker
1 bit kanel
saft från 1 citron
Koka de urkärnade och tvättade nyponen mjuka med vinet, och kanelstången, passera dem. Blanda purén med sockret och citronsaften, ev. kan det behövas lite pektin.