Israel avvisar anklagelser om krigsbrott

Den israeliska regeringen tillbakavisar anklagelser om krigsbrott under kriget i Gaza i vintras. I en rapport står att det våld som användes var proportionellt och nödvändigt för att få ett slut på Hamas raketsbeskjutning mot civila i Israel.

Rapporten på 160 sidor är ett försök från den israeliska regeringen att bemöta de anklagelser som FN, människorättsorganisationer och palestinier riktat mot armèn. I Gazakriget som pågick i 22 dagar attackerade israeliskt artilleri, flyg och tanks områden i Gaza.

Fabriker, tusentals hus och myndighetsbyggnader förstördes och hundratals civila, däribland 300 barn, dödades. Den israeliska förlusten var samtidigt en handfull soldater som dog av sina egna truppers eld.

Regeringen hävdar att våldet var nödvändigt för att slå ut Hamas raketbeskjutning. De civila som dog, drabbades på grund av att Hamas valde att strida i bostadsområden.

Den israeliska armén ringde över 165 000 samtal och spred över en miljon flygblad, står det i rapporten, för att förvarna palestinier i områden som stod inför en snar israelisk attack. Metoderna att informera ska nu förbättras, med bland annat tydliga anvisningar om flyktvägar och säkra platser.

I rapporten tillbakavisas alla anklagelser om krigsbrott. Tvärtemot vad Amnesty hävdar, finns inga bevis för civila dödats av vit fosfor.

Den israeliska armèn säger sig nu utreda över 100 fall av eventuella misstag eller brott som kan ha begåtts av israeliska soldater. I 15 fall har en brottsutredning inletts, ett fall handlar om en soldat som stulit ett palestinskt kreditkort.

Hittills har ingen människorättsorganisation kommenterat rapporten, men Hamas avvisar den som dum och löjlig.

Kristian Åström, Amman
kristian.astrom@sr.se