Skåne

LRF rustar för att hjälpa vid influensa

Vid ett större influensautbrott riskerar småföretagare att drabbas hårt. För bönder kan det vara kritiskt att bli sjuk när man har djur att ta hand om. Därför har Lantbrukarnas riksförbund LRF bildat en särskild grupp för att se över beredskapen.

Som lantbrukare kan man få hjälp med information och kontakt med myndigheter. LRF kan också använda sina nätverk ute lokalt om det skulle behöva praktisk hjälp ute på gårdarna.

LRF i Skåne har varit i kontakt med bland annat länsstyrelsen och Länsveterinären för att etablera en första kontakt inför ett eventuellt svininfluensainbrott. De har också en beredskap att rigga en organisation som kan stötta lantbrukarna på olika sätt.

Det är inte första gången som LRF Skåne rustar för något sådant här.

– För två år sedan hade vi en sjukdom på grisarna som hette PRRS, som var väldigt allvarlig och som blev helt stoppad. Och vi hade en skördekatastrof för tre år sedan, så vi har en viss erfarenhet av arbete med lite tuffare situationer när olika saker drabbar våra medlemmar, säger Åsa Odell, ordförande för LRF Skåne.

Hon uppmanar alla lantbrukare att funderar igenom vem man kan ringa in om man själv blir sjuk. Något som hon själv som lantbrukare, också tänkt på.

– Om vi nu skulle bli sjuka, alla samtidigt i vårt företag så måste ändå djuren skötas varje dag under året. Det gäller ju att fundera igenom vilka personer man då kan ringa och gärna att man har pratat med några stycken före då och sen får man ju förstås hoppas att vi inte blir sjuka samtidigt.