Kronoberg

Parasit dödar många grönfinkar

Många grönfinkar och andra finkar har dött de senaste veckorna. Orsaken är en smittsam parasit berättar Erik Ågren som biträdande stadsveterinär och viltpatolog på Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Det är en encellig parasit som trivs på fuktiga slemhinnor och som håller till i munhålan och svalget på fåglarna. Parasiterna orsakar skador så att det blir sår i munhålan och då får fåglarna svårt att äta och dricka och svälter ihjäl. De får dessutom bakterieinfektioner i såren så det blir väldigt besvärligt för dem, säger Erik Ågren.

Sedan i maj har SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, tagit emot många rapporter från privatpersoner som sett både sjuka och döda grönfinkar. Parasiten som dödat minst 550 fåglar i år, observerades redan förra året och är mycket smittsam. Man kan inte utesluta att den kan smitta ner andra fåglar berättar Erik Ågren.

– Ja, det kan drabba även rovfåglar som äter sjuka djur. Annars drabbar den här parasiten bara fåglar.

För att förhindra att fler fåglar dör riktar Erik Ågren en uppmaning till alla som har någon form av matning för fåglar på tomten.

– Vår rekommendation är att man slutar utfodra och ta bort både foder och vatten under några veckor. Då förhindrar man att friska fåglar blir sjuka av de fåglar som är sjuka och som samlas på foderplatserna, säger Erik Ågren.

Hannah Mälarborn
hannah.malarborn@sr.se