Skåne

Bönder rustar för svininfluensa

Vid ett eventuellt influensautbrott riskerar småföretagare att drabbas hårt. För bönder kan det vara kritiskt att bli sjuk när man har djur att ta hand om. Därför har Lantbrukarnas riksförbund, LRF bildat en särskild grupp för att se över beredskapen

– Man kan få hjälp med information och om man behöver kontakt med myndigheter. Vi kan också använda våra nätverk ute lokalt. Vi kan förmedla kontakter om det är någon som skulle behöva praktisk hjälp ute på gårdarna, säger Åsa Odell som är LRF:S ordförande i Skåne.

LRF i Skåne har varit i kontakt med bland annat Länsstyrelsen och Länsveterinären för att etablera en första kontakt inför ett eventuellt svininfluensainbrott. De har också en beredskap att rigga en organisation som kan stötta lantbrukarna på olika sätt.

Det är inte första gången som LRF Skåne rustar för något sådant här.

– För två år sedan hade vi en sjukdom på grisarna som hette PRRS, som var väldigt allvarlig. Vi hade en skördekatastrof för tre år sedan, så vi har en viss erfarenhet av arbete med lite tuffare situationer, säger Åsa Odell. 

Hon uppmanar alla lantbrukare att fundera igenom vem man kan ringa in om man själv blir sjuk. Själv har hon också tänkt i de banorna:

– Om vi nu skulle bli sjuka, alla samtidigt i vårt företag så måste ändå djuren skötas varje dag. Det gäller att fundera igenom vilka personer man då kan ringa. Sen får man ju förstås hoppas att vi inte blir sjuka samtidigt, säger Åsa Odell.

Melissa Dahlqvist
melissa.dahlqvist@sr.se