Djurrättsaktivister

16.00 - 16.45

Västbanken
I helgen vräkte israelisk polis ett antal familjer i östra Jerusalem. Människorättsaktivisten Rikard Björk fanns på plats hemma hos en av de vräkta familjerna och berättar om hur det gick till. Vi har även vår mellanösternkorrespondent Kristian Åström på plats från Jerusalem.

Fiske nytt mål för djurrättsaktivister
I Umeå har antalet djurrättsattacker ökat kraftigt. Sedan förra sommaren har 22 attacker skett som kan kopplas till djurrättsaktivism och på en hemsida tar aktivister på sig 18 av dessa. Umeå var under 1990-talet känt som "vegan-staden" och har en lång tradition av olika djurrättsaktioner, som attacker mot slaktbilar och utsläpp av minkar. Men de senaste årets attacker har bytt inriktning. Numera riktar sig aktivisterna mot jakt och fiske. Nyligen brände aktivister ner en jaktklubbsstuga. En fiskesportbutik har fått sina fönster sönderslagna i flera omgångar, en fiskodlare sina nät saboterade och en fiskgrossist sina bilar sönderbrända. Aktivister har t o m gett sig på enskilda fiskare ute vid sjöar, enligt rapporter till polisen.
Vi diskuterar den nya tidens djurrättsaktivism. I studion Lars Wahlberg, biträdande polisområdeschef, Malte Lindstam, Djurens Rätt, Torbjörn Lövbom, Jägareförbundet, Erik Johansson, jaktskytt i Umeå, Anna-Lena Lodenius, författare och journalist, Robert Westin, Sportfiskarna och Klaus Engell-Nielsen, radikal djuretiker.

17.00 - 17.45

Pol Pot
Vi fortsätter med Ekots avslöjande om de tidigare hemliga amerikanska planerna om att ställa Pol Pot inför rätta här i Sverige. Medverkarande: Ove Bring, professor i folkrätt, Gunnar Bergström, ordförande i Vänskapsföreningen Sverige-Kampuchea 1976 - 1979 och Bertil Lintner, Svenska Dagbladets utrikeskorrespondent. Reportage av Staffan Sonning, Sveriges Radios utsände.

Fattiga brittiska pensionärer
I Storbritannien finns det gott om fattiga pensionärer. Det är skamligt hur illa vi behandlar våra äldre, säger Paul Bates på den brittiska organisationen som företräder pensionärer. Nästan var tredje pensionär i Storbritannien lever i fattigdom. Reportage av Päivi Kotka.

Smarta djur
Om grisar, kor och får som är smartare än vi tror. Samtal med Per Jensen, professor i etologi och vår reporter Robin Olin träffar fåruppfödaren Ulla Alm.

Skräckvandringar i Malmö
Malmö stad i samarbete med teater Insite arrangerar skräckvandringar som bygger på historiska fakta och man har genom arkiven rotat sig tilbaka i historien för att leta fram riktigt läskiga historiska händelser att berätta/spela upp för besökarna. Vår reporter Anna Landelius har följt med.

Programledare: Helena Groll och
Åsa Sundman
Producenter: Nils Horner och
Liselott Holm

nils.horner@sr.se liselott.holm@sr.se