Max Hansson kritiserar landshövdingen

Företagaren och fastighetsägaren Max Hansson riktar nu skarp kritik mot landshövding Marianne Samuelsson och länsstyrelsen på Gotland.

Efter uppmärksamheten kring de undantag i strandskyddet som han fått godkända av landshövdingen, med motiveringen att man bör vara generös mot mäktiga företagare, har han avböjt att kommentera saken för Ekot. Men han skriver i ett öppet brev till Marianne Samuelsson att hon och hennes tjänstemän är fientliga mot företagare.

Max Hansson skriver också att han är beredd att fakturera för den lunch som han bjöd på vid hennes besök på hans privata gård.

Läs utdrag ur brevet nedan:

"Bästa Marianne,

Vad som nu hänt känns oerhört trist för Dig, mig och hela Gotland.

Jag får ständigt frågan om jag och PayEx känner oss särbehandlade och på den frågan kan jag bara svara ABSOLUT, i den meningen att allt vi försöker göra eller försökt gjort på Gotland generellt sett blir ett nej, nej, nej från Länsstyrelsens sida.

Vi har under ett år offentligt riktat kritik både mot Dig som Landshövding och Dina tjänstemän för att Ni är företagsfientliga, senfärdiga och allmänt ovilliga till att föra konstruktiva dialoger. Vårt förhållande till både Dig och Dina tjänstemän har minst sagt varit frostigt. Dina tjänstemän saknar allmänt hyfs, följer inte lagar och förordningar och tror att de kan uppträda hur som helst i sin anonyma tjänsteutövning. Då mina medarbetare senast haft kontakt med tjänstemän på Länsstyrelsen så knycklas våra ritningar ihop mitt framför ögonen på dem med orden "det här duger inte" Oförskämt! Då mina medarbetare ber Dina tjänstemän om att fatta beslut inom rimlig tid så vi kan gå vidare och överklaga beslutet får vi till svar att det har vi inget för eftersom Länsrätten alltid går på Länsstyrelsens linje. Då möten bestäms med Dina tjänstemän så kommer vissa inte och en del kan avvika efter 5 minuter. Första gången Du besöker mitt företag (öns största privata arbetsplats med mycket duktiga medarbetare som jag är väldigt stolt över) var för ca 2 månader sedan. Vi har under flera år påpekat för Dig att Du måste göra något åt situationen. Att Du inte agerat straffar sig nu med all tydlighet."

---

"Mina kontakter med Dig har under åren varit minimala till gränsen på obefintliga. Jag har aldrig varit på Dina mingelfester även om jag varit bjuden. Eftersom Dina inbjudningslistor till dessa partyn alltid publiceras i lokaltidningarna så har mitt företag PayEx bett både kommunen och länsstyrelsen att vi inte skall bli bjudna. Detta för att vi befinner oss i konflikt med Länsstyrelsen på alla fronter samt att jag under inga omständigheter vill att det skall framstå som att jag eller mitt företag skall ha någon "gräddfil"

Då jag förstår att mitt strandskyddsärende håller på att spåra ut fullständigt så tar jag kontakt med Dig som chef för att Du skall kunna bilda Dig en egen uppfattning.

Jag är naturligtvis tacksam för att Du tog Dig tid och själv satt Dig in i ärendet och samtidigt besökte mitt företag PayEx för första gången på alla dessa år.

Jag hoppas att även andra gotlänningar har den möjligheten att ta kontakt med Dig. Jag uppfattar det som en skyldighet från Din sida och inte som en särbehandling av mig.

Då det gäller den omtalade lunchen så har jag aldrig sagt att jag skulle bjuda Dig på någon sådan. Däremot så har jag sagt att jag kan ordna lunch eftersom mötet beräknades ta flera timmar och då alternativa lunchmöjligheter ej fanns vid detta tillfälle. Lunchen var en enkel Thai-lunch med kranvatten och råvarukostnaden ca 30 kronor per person. Även om jag tycker att vi är världsbäst på att fakturera så skulle det kännas konstigt att sända en faktura till vår Landshövding på detta belopp. Men om nöden så kräver så skickar jag givetvis en."

---

"För Din kännedom så har jag informerat Din chef Finansmarknadsminister Mats Odell om "messen" på Länsstyrelsen i Gotlands län vid ett möte för ca 1 månad sedan.

Med vänliga hälsningar

Max Hansson

ps. jag har även sänt detta mejl till media för kännedom eftersom det är offentlig handling."