Svensk konditionsträning i rymden

Vetenskapsradion har tidigare berättat om ett svenskt styrketräningsredskap som ska testas i rymden av Nasa. Nu har forskare vid Mittuniversitetet utvecklat redskapet så att man kan träna både styrketräning och konditionsträning i samma maskin. Det ökar förhoppningarna att Nasa ska välja just den här apparaten, berättar professor Per Tesch.

– För närvarande så har man både en löparmatta eller en cykel plus en styrketräningsutrustning. Det är två apparater som ska samsas i ett redan från början jättelitet utrymme. Och utrymme är det stora problemet däruppe. Nu har man i en och samma mycket kompakta maskin som vi har utvecklat två funktioner i en, berättar Per Tesch.

Den nya träningsmaskinen för astronauter fungerar som en roddmaskin och kan antingen bygga muskler eller ge konditionsträning, tack vare rep som ger motstånd via ett svänghjul även vid tyngdlöst tillstånd. Maskinen bygger på en tidigare variant som bara gav styrketräning och som inom kort ska prövas på den internationella rymstationen ISS.

Det nya träningsredskapet testats av NASA nere på jorden vid University of California i Irvine, och Per Tesch hoppas mycket på att resultaten av de utvärderingarna ska göra att Nasa till slut bestämmer sig för att satsa på just den här träningsapparaten:

– Nästa steg blir att den här maskinen ersätter allt som finns tidigare och kommer att flyga på rymdstationen eller rymdfärjan och förhoppningsvis till månen, tror Per Tesch.